Nicolae Banicioiu, lasat fara imunitate de deputatii juristi! Fostul ministru din Guvernul Ponta este acuzat ca a luat o spaga de 3,9 milioane de lei

Comisia Juridica a Camerei Deputatilor a decis, vineri, sa recomande plenului ridicarea imunitatii deputatului Nicolae Banicioiu, fost ministru in Guvernul Ponta, acuzat de procurorii DNA de trafic de influenta si luare de mita.


S-au inregistrat 19 voturi pentru ridicarea imunitatii si 2 voturi impotriva. Votul a fost secret cu buletine, dar toti deputatii PNL si cei ai USR au votat la vedere pentru ridicarea imunitatii.

Raportul Comisiei Juridice va fi transmis plenului Camerei, iar votul final pentru ridicarea imunitatii lui Banicioiu a fost programat pentru, marti, la ora 11.

„Solicitarea a venit impreuna cu dosarul pe care Parchetul General, prin DNA, l-a instrumentat pana in acest moment ca si infractiuni in rem, urmand ca dupa raportul si, mai ales, dupa votul din plenul Camerei Deputatilor, acesta sa revina inapoi la DNA. E o procedura, pana la urma, normala, s-a intamplat de multe ori in Parlamentul Romaniei. E adevarat ca s-a mai intamplat sa nu fie chiar asa, dar astazi demonstram si noi, mai ales PSD, ca nu mai punem absolut nicio piedica nimanui, asa cum de multe ori, mai ales pe nedrept, s-a spus lucrul acesta”, a afirmat presedintele Comisiei juridice, deputatul PSD Nicusor Halici la finalul sedintei.

Potrivit deputatului, „Nicolae Banicioiu a sustinut ca nu are nimic de ascuns in fata instantei si Parchetului si nu se considera vinovat de ceea ce a fost identificat in dosarul deschis in rem. Nefiind publice discutiile, nu pot sa fac foarte multe precizari. Nu vrem sa impiedicam sau sa generam in vreun fel negativ desfasurarea anchetei”. El a sustinut ca in solicitarea DNA „sunt specificate elemente care duc in zona de infractiune”.

„Nu am analizat sa vedem daca indeplinesc sau nu sau exista acel cumul constitutiv al infractiunii intrinseci, dar din solicitarea si referatul PICCJ asumat de un procuror sef sub semnatura, clar ca nu putem sa punem la indoiala daca ceea ce a spus este veridic sau nu”, a mai declarat deputatul PSD.

Zilele trecute, Nicolae Banicioiu a solicitat sa aiba acces la dosarul penal, care, potrivit mai multor surse parlamentare, are 180 de volume.

DNA a anuntat marti ca a cerut ridicarea imunitatii pentru un deputat acuzat de trafic de influenta si luare de mita in perioada in care era ministru. E vorba despre o mita totala in valoare de 3,9 milioane de lei. Fostul ministru vizat de investigatia DNA este Nicolae Banicioiu, la acel moment ministru al Tineretului in guvernul Ponta.

Procurorii il acuza pe Banicioiu ca, in perioada 2012-2014, cand era ministru al Tineretului, ar fi cerut si primit 1,29 milioane de lei de doi oameni de afaceri pentru ca l-ar fi influentat pe ministrul Sanatatii de atunci, Eugen Nicolaescu (PNL), sa numeasca pe post de manageri de spitale anumite persoane agreate de respectivii afaceristi. Mai mult, procurorii sustin ca Banicioiu ar fi primit si o alta mita, de 2,6 milioane de lei, de la aceiasi oameni de afaceri, dupa ce a devenit ministru al Sanatatii, in perioada 2014 – 2015.

Miza numirilor de manageri era alocarea de sume de bani catre respectivele spitale cu care firmele celor doi oameni de afaceri aveau contracte in derulare.

Nicolae Banicioiu a fost ministru al Tineretului in Guvernul Ponta in perioada 21 decembrie 2012 – 5 martie 2014, iar in perioada 5 martie 2014 – 17 noiembrie 2015 a fost ministru al Sanatatii. El este acum deputat si membru in conducerea Pro Romania.

Ulterior comunicatului DNA, Banicioiu a scris pe facebook ca acuzatiile care i se aduc sunt false precizand ca el este pentru ridicarea imunitatii, deoarece clarificarea cat mai rapida a situatiei va fi in interesul tuturor. Banicioiu a anuntat ca nu va candida pentru un nou mandat de parlamentar. (V.E.)

Leave a Reply