Detinutii care au fost tratati de Covid-19 in Penitenciarul-Spital Jilava, tranferati la inchisorile din Timisoara si Ploiesti. “Adaptarea spatiilor de cazare nu presupune relocarea intregului efectiv de detinuti”

Detinutii care au avut Covid-19 vor fi transferati la Penitenciarele din Ploiesti si Timisoara dupa 14 zile de spitalizare, cand nu mai prezinta risc de contagiune, a anuntat Administratia Nationala a Penitenciarelor.


In plus, pentru tratarea potentialelor cazuri de imbolnavire din randul persoanelor private de libertate, au fost operationalizate si Penitenciarul-Spital Mioveni, pentru persoane private de libertate – femei, respectiv Penitenciarul-Spital ConstantaPoarta Alba, pentru persoane private de libertate-barbati.

In prezent, Penitenciarul-Spital Bucuresti-Jilava asigura tratamentul pentru 214 persoane private de libertate confirmate pozitiv SARS-CoV-2, alte 123 fiind tratate si declarate vindecate, precizeaza sursa citata.

Comunicatul Administratiei Nationale a Penitenciarelor:

Avand in vedere evolutia situatiei epidemiologice pe plan national si evaluarea modalitatii optime de gestionare a cazurilor de infectare cu virusul SARS-CoV-2 in randul persoanelor custodiate, pentru cresterea capacitatii Penitenciarului-Spital Bucuresti-Jilava, in urma analizei efectuate de Administratia Nationala a Penitenciarelor, in temeiul Ordinului C.N.C.C.I. nr. 4649288/09.11.2020 si a art. 15 din Legea nr. 254/2013, Penitenciarele Ploiesti si Timisoara vor asigura custodierea persoanelor private de libertate care nu mai prezinta risc de contagiune, dupa perioada de 14 zile de spitalizare in penitenciar-spital.

In acelasi registru, pentru tratarea potentialelor cazuri de imbolnavire din randul persoanelor private de libertate, au fost operationalizate si Penitenciarul-Spital Mioveni (pentru persoane private de libertate-femei), respectiv Penitenciarul-Spital ConstantaPoarta Alba (pentru persoane private de libertate-barbati).

Prezentul demers nu afecteaza derularea activitatilor curente la nivelul Penitenciarelor Ploiesti si Timisoara si nu ridica dificultati sau riscuri pentru persoanele custodiate sau personal.

La Penitenciarul Ploiesti, adaptarea spatiilor de cazare pentru scopul descris nu presupune relocarea intregului efectiv de detinuti, unitatile avute in vederea transferurilor fiind situate in proximitatea localitatilor de domiciliu ale persoanelor relocate (Penitenciarele Bucuresti-Jilava, Mioveni, Tulcea, ConstantaPoarta Alba).

Monitorizarea medicala a persoanelor private de libertate confirmate pozitiv SARS-CoV-2, ulterior perioadei de 14 zile de spitalizare in penitenciar-spital, se va realiza de catre personalul medical al Penitenciarelor Ploiesti si Timisoara, sub coordonarea Penitenciarului-Spital Bucuresti-Jilava, unitatile dispunand de baza materiala necesara protectiei individuale si de o metodologie de interventie.

Mentionam ca, in prezent, Penitenciarul-Spital Bucuresti-Jilava asigura tratamentul pentru 214 persoane private de libertate confirmate pozitiv SARS-CoV-2, alte 123 fiind tratate si declarate vindecate. Fiecare caz este notificat Directiei de Sanatate Publica competenta, iar unitatile de detentie aplica atat masurile indicate de structura responsabila, cat si cele prevazute in planurile interne.

Demersurile Administratiei Nationale a Penitenciarelor sunt permanent adaptate hotararilor si recomandarilor factorilor decidenti din domeniul sanatatii publice si vizeaza implementarea masurilor eficace pentru limitarea raspandirii noului coronavirus si pentru protejarea persoanelor private de libertate si a personalului angajat. (V.E.)

 

Leave a Reply