Cum explica artistul Lucian Sandu Milea revenirea asupra picturii murale cu Catedrala Metropolitana din Timisoara. “Lucrarea nu era finalizata, insa crucea nu ar fi trebuit sa devina subiect de ura!”

Dupa scandalul iscat in jurul picturii murale cu Catedrala Metropolitana din Timisoara, reprezentata fara cruci pe turle, artistul plastic Lucian Sandu Milea a revenit asupra operei si a pus simbolurile religioase la locul lor. Desi, initial, Asociatia Timisoara Capitala Europeana a Culturii a anuntat ca proiectul artistului, care urma sa fie aplicat pe peretele unei cladiri din zona caminelor studentesti, a fost aprobat de un juriu national, ulterior, dupa discutiile aprinse din spatiul public, a revenit asupra subiectului si a sustinut ca, de fapt, artistul a dorit sa-si completeze opera cu crucile de pe turle.


Nicio vorba despre presiunile si amenintarile transmise artistului pe retele de socializare, starnite de cetatenii vigilenti care s-au folosit de simbolul crucii pentru a-si rezolva anumite dispute personale. Dar, despre asta, cu alta ocazie…

Asadar, arhitectul Lucian Sandu Milea s-a urcat in tren, a revenit la Timisoara si a pictat crucile pe turlele goale, gest catalogat ca unul absolut normal, nu ca pe un act de obedienta la adresa contestatarilor.

“Imi pare rau ca, la Timisoara, crucea a devenit subiect de ura! Nu am primit amenintari explicitate, dupa cum s-a zvonit, ci am simtit o presiune rezultata din comentariile de pe retelele de socializare. Am continuat lucrarea, nu am modificat-o, pentru ca proiectul “Fortificatii” sintetizeaza simbolurile cetatii, din cele mai vechi timpuri, pana astazi.

Am incercat sa surprind si partea luminoasa a Revolutiei din 1989, nu partea intunecata, de culise, a demonstratiilor de la Timisoara. Ma gandesc la un alt proiect artistic, cu partea intunecata a Revolutiei, si as fi incantat sa-l realizez tot la Timisoara.

Deocamdata, pot spune ca impactul cu publicul din Timisoara a fost destul de violent, iar intentia mea de a crea o punte de comunicare, un dialog, intre doua lumi, cea a neo-marxistilor, a progresistilor, cu cea a majoritatii, se pare ca a esuat. Nu as fi dorit ca o lucrare artistica sa fie evaluata prin prisa credintei si a simbolurilor religioase”, ne-a declarat arhitectul Lucin Sandu Milea, artist nascut in urma cu 34 de ani, in judetul Timis, la Sannicolau Mare. (Eva Theodorescu)

Leave a Reply