Meseriasii Centrului de Interventie Rapida a ABA Banat se antreneaza pentru a nu fi surprinsi de viituri cod ROSU pe raul Bega. Simulare cu baraje mobile (P)

COMUNICAT. Administratia Bazinala de Apa Banat (ABA Banat) a desfasurat ieri un exercitiu de simulare inundatii pentru instruirea si pregatirea pe teren a personalului cu atributii in interventii la situatii de urgenta, de tipul inundatiilor. Cu aceasta ocazie au fost verificate si starea echipamentelor de interventie folosite la inundatii.


Exercitiul a vizat raul Bega, la Topolovatu Mic (judet Timis), si a presupus antrenarea de forte umane din cadrul Centrului de Interventie Rapida (CIR) si a Formatiei de lucru Topolovatu Mare din cadrul SGA Timis si a mijloacelor de interventie operativa aflate in dotarea ABA Banat.

Exercitiul de simulare a avut un scenariu, conform caruia, in urma precipitatiilor puternice inregistrate in bazinul superior si mijlociu, pe raul Bega s-a format o viitura importanta.

Prognoza hidrologica indica debite foarte mari si niveluri peste faza a III-a de aparare (cod ROSU) care pot duce la deversarea digurilor in sectorul Topolovatu Mic, cu riscul inundarii localitatii Topolovatu Mic.

In acest scenariu de simulare, angajatii responsabili cu monitorizarea digurilor pe acest sector au depistat doua puncte vulnerabile pe digul de pe malul stang al Begai unde s-ar putea produce deversarea.

Pentru a evita deversarea digului, angajatii Centrului de Interventie Rapida (CIR) si a Formatiei de lucru Topolovatu Mare au desfasurat in punctele critice 2 baraje mobile:

  • un baraj Aqua Stop, adica panouri mobile din placi de aluminiu asigurate cu folie din material plastic.
  • un hidrobaraj, care are proprietatea de a se mula pe suprafata solului, confectionat din materiale rezistente.
  • Motopompe conectate la gurile de alimentare ale barajului pompeaza apa din rau direct in corpul acestuia.

Motopompele au fost insotite de alte echipamente suport (tambur, sistem de rotatie, angrenaj cu electromotor). A fost verificat si turnul de lumini, folosit pe timp de noapte.

Exercitiul de simulare si-a atins scopul, instruirea personalului in conditii de urgenta si verificarea starii echipamentelor folosite pe teren in acele conditii fiind doua obiective importante ale ABA Banat, care participa activ la protejarea populatiei si a localitatilor de inundatii. (Compartimentul de presa al Administratiei Bazinale de Apa Banat)

Leave a Reply