Cel mai mare protest al ultimilor ani, din Republica Moldova! Peste 50.000 de oameni au cerut demisia guvernului si dizolvarea parlamentului

Peste 50 000 de moldoveni din toate raioanele Republicii Moldova au venit duminica la Chisinau pentru a participa la o actiune de protest organizata la apelul presedintelui ales, Maia Sandu, pentru a cere demisia guvernului si dizolvarea parlamentului, relateaza Deschide.md, Radio Chisinau si AFP, citate de Agerpres.


Manifestantii au cerut demiterea guvernului Chicu si declansarea alegerilor anticipate dupa votarea mai multor proiecte legislative controversate in parlament la 3 decembrie, fara audieri si dezbateri.

Printre acestea se numara anularea legii “antipropaganda”, statut special pentru limba rusa, abrogarea hotararii cu privire la transmiterea terenului Stadionului Republican catre Ambasada SUA, trecerea Serviciului de Informatii si Securitate (SIS) in subordinea parlamentului, precum si asa-numitul “pachet de legi privind Gagauzia” ce ofera atributii suplimentare autonomiei gagauze, ceea este considerat de opozitie ca fiind un prim pas spre federalizarea Republicii Moldova.

Transferul controlului SIS catre parlament este considerat de Mada Sandu si sustinatorii sai drept un mijloc de reducere a rolului presedintiei in beneficiul parlamentului controlat de Igor Dodon, noteaza AFP.

“Igor Dodon incearca sa dea foc la tara, sa adanceasca criza, sa ne tina in izolare internationala. Asa incearca el sa se razbune pe oameni pentru ca nu l-au votat”, a declarat Maia Sandu, adresandu-se multimii.

“Dodon a incropit o majoritate ‘PSRM+SOR’, formata din deputati care sunt implicati in furtul miliardului, care a adoptat legi cu incalcarea Constitutiei si a tuturor normelor. Aceste legi reprezinta un risc pentru securitatea statului. Ele sunt menite sa reduca puterea presedintelui ca sa nu putem lupta impotriva coruptiei”, a afirmat ea.

“Cea mai scurta cale spre alegerile anticipate este demisia guvernului Chicu”, a spus Maia Sandu, al carei indemn la actiunea de protest de duminica este sustinut de mai multe forte politice, precum Platforma DA, PDM, “Partidul Nostru”, formatiunea “Pro Moldova”, PUN si Miscarea “Unirea”.

Intr-un mesaj pronuntat si in limba rusa, Maia Sandu a lansat un apel la unitate, mentionand ca manifestatia de duminica de la Chisinau “nu este una a partidelor politice si a ideologiilor, ci un protest al cetatenilor care vor o viata mai buna”.

“Noi vrem ca Moldova sa se dezvolte, astfel incat toti hotii sa intre la inchisoare, iar cetatenii tarii sa traiasca in pace si armonie”, a spus ea, aclamata “Maia Sandu presedinte!” si “Noi suntem poporul!”. (Mara Ion)

Leave a Reply