PREMIERA. Un arhiereu al Bisericii Ortodoxe Romane, trimis in judecata pentru viol si hartuire sexuala asupra unui elev de seminar. Daune in valoare de 500.000 de euro si doua institutii ale BOR, responsabile civilmente

Parchetul de pe langa Curtea de Apel Iasi l-a trimis in judecata, luni, 21 decembrie, pe fostul episcop ortodox retras al Husilor, Cornel Onila, acuzat de viol si agresiune sexuala asupra unui baiat care-i era elev la Seminarul Teologic Ioan Gura de Aur din Husi. Tot in dosarul 647/45/2020 a fost trimis in judecata si fostul calugar arhimandrit Sebastian Jitaru, acuzat ca l-a violat la randul sau pe acelasi elev abuzat si de Preasfintitul Corneliu.


Monahul Jitaru ar mai fi violat alti doi seminaristi, pe unul de cel putin noua ori intr-un an, iar pe celalalt timp de aproape doi ani, uneori si de doua ori pe saptamana.

Onila si Jitaru isi acopereau unul altuia faptele infractionale, intr-un joc de putere clericala care a viciat viata bisericeasca din Episcopia Husilor vreme de mai bine de un deceniu.

Cele trei victime ale abuzurilor sexuale comise de episcopul si arhimandritul BOR solicita daune in valoare de 500.000 de euro. Jitaru nu are proprietati, iar Onila – al carui statut clerical reclama inca titulatura de Preasfintit – a apucat sa-si retraga aproximativ 270.000 de euro din conturi dupa ce un sechestru asupra conturilor sale instituit de procurori a fost ridicat de judecatori.

Pentru a se asigura ca daunele solicitate in procesul penal vor fi acoperite, procurorii au introdus in dosar, la cererea victimelor, Episcopia Husilor si Seminarul Teologic Ioan Gura de Aur din Husi, in calitate de parti responsabile civilmente.

O eventuala sentinta de condamnare ar consfinti practic, din punct de vedere legal, raspunderea in solidar cu inculpatii a institutiilor bisericesti care au gazduit, tolerat si ascuns abuzurile sexuale.

Este pentru prima oara in istoria Bisericii Ortodoxe Romane cand un arhiereu este trimis in judecata pentru viol. 

O alta premiera este aceea ca o eparhie BOR, Episcopia Husilor, este chemata sa raspunda in instanta pentru agresiunile sexuale comise de ierarhul care o conducea si de un calugar cu cel mai inalt rang, protejat al episcopului.

Acest dosar penal a pornit de la mai multe investigatii Sa fie lumina publicate in vara si toamna anului 2019. Dupa primul articol, in care a fost prezentata o inregistrare audio in care episcopul ii facea avansuri sexuale elevului, procurorii ieseni au redeschis urmarirea penala in cazul Onila si au ajuns sa-i acuze formal pe episcop si pe arhimandritul Jitaru de viol si abuz sexual asupra elevilor de seminar. (V.E.)
Leave a Reply