PROTEST. Condamnarea la inchisoare cu executare a avocatului Robert Rosu, contestata de colegii sai din Baroul Bucuresti

Condamnarea la inchisoare cu executare a avocatului Robert Rosu, aparatorul infractorului Remus Truica in dosarul Ferma Baneasa, a scos in strada cateva zeci de avocati, care, astazi, au protestat la Palatul de Justitie din Capitala, fata de ceea ce ei considera un exces al instantelor de judecata. Printre manifestanti se numara si Flavia Teodosiu, avocata lui Liviu Dragnea.


Participantii la protest au pancarte cu mesaje prin care cer ca avocatii sa nu fie identificati cu clientii lor.

Si Uniunea Nationala a Barourilor din Romania (UNBR) a reactionat dupa condamnarea avocatului Robert Mihaita Rosu de la Casa de avocatura Tuca Zbarcea si Asociatii calificand drept inacceptabila ”represiunea de natura penala asupra avocatului pentru consultatiile si sustinerile facute in calitate de reprezentant”, potrivit unui comunicat al UNBR.

In schimb, Inalta Curte de Casatie si Justitie a aratat intr-un comunicat de presa ca ”recunoaste si sustine dreptul fundamental la libera exprimare al oricarei persoane sau organizatii, inclusiv sub aspectul exprimarii unor aprecieri critice cu privire la hotararile judecatoresti”, dar cere ca ”discursul public la adresa serviciului public al justitiei ar trebui insa sa se caracterizeze, dincolo de contextul emotional, prin rigoare, echilibru si o minima echidistanta din partea tuturor persoanelor implicate”.

Inalta Curte de Casatie si Justitie a dat, joi, verdictul final in dosarul Ferma Baneasa: omul de afaceri Remus Truica a fost condamnat la 7 ani de inchisoare, israelienii Benyamin Steinmetz si Tal Silberstein au primit cate 5 ani de inchisoare, Printul Paul – 3 ani si patru luni, iar avocatul lui Remus Truica, Robert Mihaita Rosu, trimis in spatele gratiilor pentru 5 ani.

De asemenea, jurnalistul Dan Andronic a fost condamnat la 3 ani de inchisoare cu suspendare. ICCJ i-a obligat pe cei condamnati la plata mai multor sume de bani, iar terenurile revin statului roman.

Potrivit DNA, avocatul Robert Rosu “s-a implicat activ in demersurile de incheiere contracte, transmitere notificari, conform celor convenite cu Truica Remus”. (V.E.)

Leave a Reply