Analiza VALUTARA. Bitcoin a devenit „aur digital”! Crestere spectaculoasa in perioada pandemiei, de la 4.000 de dolari la 28.365 de dolari

Darnicia marilor banci centrale dar si a guvernelor care au injectat mii de miliarde de euro sau dolari, cu scopul de a limita efectele economice si sociale ale pandemiei


Cresterea lichiditatii a stimulat piata bursiera, iar fondurile de investitii, de risc sau hedging au la dispozitie sume imense si sunt in cautarea unor noi plasamente profitabile.

Aurul a depasit in august pragul de 2.000 de dolari, dar s-a plafonat apoi in jurul valorii de 1.900 dolari.

Aparitia primelor vaccinuri anti-Covid a adus speranta in revenirea economiei mondiale, ceea ce au readus in prim-plan investitiile in criptomonede, care au avut mult de suferit la inceputul pandemiei.

Bitcoin, principale moneda electronica, a scazut de la valori de 6.000 – 8.000 dolari, la debutul anului, pana la 4.000 dolari, la inceputul pandemiei.

Odata trecut acest obstacol, cotatiile au inceput sa creasca lent, pentru a exploda in decembrie, care a fost o luna a recordurilor. Exista voci care considera bitcoin drept „aur digital”, datorita calitatilor sale, precum rapiditatea tranzactionarii sau a inteligentei aflate in spatele sau.

Dupa depasirea pragului de 20.000 dolari, raliul a continuat, iar duminica trecuta, intr-o piata atipica, precum este cea a Sarbatorilor de final de an, a fost atins recordul de 28.365 dolari. Marcarile de profit au facut ca marti cotatiile sa coboare la circa 25.900 dolari.

Pariul pus pe bitcoin are legatura cu dorinta de protejare in fata riscurilor inflationiste, chiar daca sumele investite zilnic nu sunt mai mari de doua – trei miliarde de dolari, capitalizarea ridicandu-se in prezent la circa 500 miliarde dolari.

Monedele digitale au capatat o anume respectabilitate, tot mai multe companii utilizand bitcoin pentru plati sau incasari, chiar daca slaba lor reglementare lasa mult loc pentru interpretari si ilegalitati.

Banci comerciale serioase, precum JP Morgan Chase, au lansat propriile criptomonede. JPM Coin se bazeaza pe tehnologia blockchain si este legata la dolar. Ea permite transferul instantaneu de plati intre clientii institutionali ai bancii. „Adoptarea bitcoin-ului de catre investitorii institutionali abia a inceput.

Daca acest trend se adevereste, pretul aurului ar putea suferi in urmatorii ani”, spun cei de la JP Morgan Chase.

La randul ei, The Diem (fosta Libra) Association, din care face parte si Facebook alaturi de alte 26 de companii, doreste sa lanseze in 2021 o noua criptomoneda de tip „stablecoin”, raportata tot la dolar, care va purta numele de „diem”.

Nici bancile centrale nu se lasa mai prejos. Banca Centrala Europeana a anuntat proiectul unei monede digitale proprii iar Banca Populara a Chinei a incheiat recent, in orasul Suzhou, un program pilot pentru introducerea de yuani digitali, care au putut fi cheltuiti pentru cumparaturi online sau offline.

La cresterea pretului a contribuit si decizia PayPal Holdings Inc de a permite clientilor sa cumpere, sa vanda si sa detina bitcoin si alte monede virtuale folosind portofelele online ale procesatorului de plati. (R.G.)

 

Leave a Reply