Patronii hotelurilor si restaurantelor din Timisoara cer vaccinarea cu prioritate impotriva Covid-19. “Oamenilor nostri li se refuza dreptul la preventie si securitate!”

Patronatul Ho-Re Timisoara, care-i reprezinta pe investitorii din industria ospitalitatii banatene, a formulat un memoriu adresat autoritatilor care coordoneaza procesul de vaccinare a populatiei impotriva Covid-19, dr. Valeriu Gheorghita, dar si premierul Florin Citu, in care se solicita includerea personalului care-si desfasoara activitatea in acest domeniu in etapele prioritare de imunizare impotriva noului coronavirus.


Solicitam reconsiderarea pozitiei industriei ospitalitatii, in urma clasificarii factorilor de risc de importanta vitala pentru oprirea raspandirii virusului SARS COV 2, dupa programarea vaccinarii la nivel national, rugandu-va a dispune cu urgenta includerea personalului industriei pe care subscrisa o reprezinta in etapele prioritare de vaccinare impotriva COVID 19.

Pana acum s-a considerat ca sectorul horeca este extrem de periculos si, ca urmare, este inchis si restrictionat din 14.03.2020, in permanenta.

Daca este asa riscant, de ce nu am intrat in faza 1 de vaccinare, pentru protectia tuturor?

Suntem aspru sanctionati, obligati sa functionam la limita, dar cu costuri mai mari cu 30% pentru protectie si preventie.

Suntem nevoiti sa interactionam cu furnizori, cu comisionari, oaspeti ai hotelurilor, cu clienti carora le livram produse, sa ne aprovizionam din locatii mult mai expuse, dar nu avem dreptul sa ne protejam angajatii si munca noastra sub nicio forma.

Cand suntem un factor de risc??? Cand suntem restrictionati sau cand incercam sa ne protejam angajatii? Nu e suficient ca intreaga industrie a ospitalitatii plateste pentru ceva ce nu tine de activitatea ei, nu e suficient ca oamenii nostri nu sunt primiti la banci, nu sunt sprijiniti, pentru ca au un viitor incert, acum le refuzam si dreptul la preventie si securitate.

Horeca nu este doar o optiune, este o componenta a umanitatii, face parte din necesitatile vietii noastre, de sute de ani. Prin inchiderea activitatii noastre s-au generat multe alte activitati clandestine, intalniri private, greu de controlat si verificat. Mediul horeca oficial a fost controlat si verificat de nenumarate ori. Dar nu noi am fost cauza raspandirii virusului.

Ci tocmai aceasta interdictie a determinat imposibilitatea controlarii intalnirilor si meselor private neprotejate.

Iar acum noi trebuie sa ne ferim de acest risc extrem de crescut, dar nu avem niciun instrument si continuam sa muncim din greu, sa ne luptam pentru supravietuire, fara arme. Dar cum? Daca nici nu aparem in planul de vaccinare, daca nu suntem printre cei care lucreaza cu publicul, daca nu contam, atunci de ce nu functionam liber, ca toti ceilalti?

Nici nu mai cerem sa ne respectati, ci doar sa va hotarati unde ne pozitionati si cum ne incadrati. Suntem sau nu un factor de risc, noi si angajatii nostri?”, se mentioneaza in memoriul semnat de Corina Macri, presedinta Patronatului Ho-Re Timisoara. (Mara Ion)

Leave a Reply