DOLIU. Primul prefect al Timisului dupa Revolutia din 1989, prof. univ. dr. ing. Decebal Anastasescu, a decedat la varsta de 94 de ani

Profesorul dr. inginer Decebal Anastasescu, primul prefect al judetului Timis dupa revolutia din 1989, a decedat, duminica, 24 ianuarie. Mitropolia Banatului a emis un comunicat in care transmite condoleante familiei indoliate, totodata prezentandu-se, succint, personalitatea celui care a fost unul dintre cei mai importanti membri ai Adunarii Eparhiale si al Consiliului Eparhial ale Arhiepiscopiei Timisoarei.


“Cunoscut ca unul din specialistii de marca ai domeniului constructiilor, dr. Decebal Anastasescu a fost obligat de regimul comunist sa renunte la cariera universitara, fapt pentru care s-a daruit, cu trup si suflet, profesiei de inginer si s-a remarcat mai ales ca reputat specialist in proiectarea structurilor de rezistenta.

Activ si in domeniul cercetarii, dr. inginer Decebal Anastasescu a publicat peste 130 de articole si comunicari in revistele de specialitate, precum si o carte privind structurile spatiale, aparuta si in limba engleza.

Pe langa activitatea profesionala, stiintifica si de cercetare, Decebal Anastasescu, primul prefect al Timisului, dupa 1990, a fost un om credincios, mereu preocupat de spiritualitatea crestin – ortodoxa, nelipsit de la sfanta Liturghie oficiata in catedrala mitropolitana, cunoscator de exceptie si iubitor al patrimoniului istoric si cultural al Arhiepiscopiei Timisoarei.

Aflat intr-o legatura trainica de prietenie cu mitropolitul Nicolae Corneanu, profesorul dr. inginer Decebal Anastasescu a fost ales membru al Adunarii Eparhiale si al Consiliului Eparhial ale Arhiepiscopiei Timisoarei.

In calitate de consilier eparhial, Decebal Anastasescu a fost nelipsit de la sedintele forurilor noastre eparhiale, aportul sau la rezolvarea problemelor tehnice privind bisericile si asezamintele bisericesti fiind remarcabil.

Pe langa faptul ca, in cadrul sedintelor lunare, era consultat cu privire la problemele de rezistenta aparute la lacasurile de cult, unele afectate de cutremur, regretatul specialist Decebal Antonescu s-a deplasat, in repetate randuri, pentru a cerceta la fata locului situatia si a facut, apoi, propuneri concrete de consolidare a cladirilor si bisericilor noastre.

Fiu credincios al Bisericii, profesorul dr. Inginer Decebal Anastasescu ramane in amintirea noastra ca un reper de moralitate, cinste si corectitudine, de daruire pentru valorile culturale si patrimoniale, familist convins, preocupat de problemele existentiale si mereu pregatit sa fie de folos, ori de cate ori se facea apel la cunostintele sale profesionale.

In numele parintelui mitropolit Ioan si al membrilor Adunarii Eparhiale, transmitem familiei Anastasescu sincere condoleante si deplina noastra compasiune pentru pierderea suferita. Dumnezeu sa-l odihneasca in cetele dreptilor!”, este mesajul transmis de Mitropolia Banatului. (I.P.)

Leave a Reply