VIDEO. Taragotistul Luca Novac, condus pe ultimul drum de sute de persoane! Desi artistul a fost Cetatean de Onoare al Timisoarei, niciun oficial de la primarie nu a fost prezent la ceremonia funerara

Inmormantarea taragotistului Luca Novac, unul dintre cei mai cunoscuti instrumentisti ai folclorului din Romania, decedat la varsta de 79 de ani, a avut loc, miercuri, 17 februarie, in Cimitirul din Calea Lipovei din Timisoara. La ceremonia funerara au participat sute de persoane, printre care solisti vocali si instrumentisti, cunoscuti si iubiti de banateni, care au adus un ultim omagiu celui care a fost inegalabilul Luca Novac.


Nimeni din partea noii administratii a orasului, condusa de neamtul Dominic Fritz, desi Luca Novac a fost Cetatean de Onoare al Timisoarei, din 2020, dar si decorat cu Ordinul National pentru Merit in Grad de Cavaler, din 2004, „pentru contributiile deosebite in activitatea artistica si culturala din tara noastra”.

Absenta oficialitatilor locale si judetene de la inmormantarea unei personalitati de marca a Timisului, a Banatului, a fost criticata de istoricul Ioan Hategan, care a remarcat faptul ca pana si Primaria Caransebes a onorat memoria marelui artist, nascut la Obreja, judetul Caras-Severin, si a trimis un reprezentant oficial la ceremonia funerara de la Timisoara.

“Cateva sute de oameni, cu masca pe fata, l-au condus pe ultimul drum pe cel ce a fost inegalabilul Luca Novac. Soborul din 7 preoti in frunte cu protopopul Timisoarei, parintele Zaharia Peres, a facut o slujba ortodoxa deosebita.

Cuvintele parintelui protopop si ale parintelui Dumjitru Vana, de la Catedrala, au adus lacrimi in ochii participantilor indurerati. Au mai vorbit un reprezentant al Primariei Caransebes si unul din partea Ansamblului Timisul. Nimeni de la Prefectura, Consiliul Judetean, Primarie si Ansamblul Banatul.

In pubic, solisti vocali si insturmentisti, cunoscuti si iubiti de banateni, si-au adus omagiul lor tacut. Un taraf i-a cantat cu duiosie una din melodiile preferate de Luca Novac. Un sir impresionant l-au urmat pe ultimul drum, alaturi de zeci si zeci de coroane. O ultima melodie pentru cel ce 56 ani a incantan sufletele sutelor de mii de banateni. Odihna vesnica in imparatia cerurilor, maestre!”, este mesajul de adio postat de Ioan Hategan pe retelele de socializare. (Eva Theodorescu)
Leave a Reply