Teatrul National din Timisoara organizeaza o noua editie a Concursului National de Dramaturgie. Inscrierile incep in 22 martie (P)

Concursul National de Dramaturgie este o competitie initiata de Ministerul Culturii in anul 2004. Din 2005, Teatrul National a preluat organizarea acestui concurs, in siajul preocuparii sale pentru evolutia spectacolului pe text de teatru romanesc, obiectiv urmarit cu prioritate in editiile succesive ale celui mai important festival din Romania dedicat dramaturgiei nationale in expresiile sale scenice.


Tema CND 2021 este SOLIDARITATE, un concept extrem de vast pe care speram ca autorii sa il exploateze din toate perspectivele.

Juriul CND 2021 este format din prof. univ. dr. Nicolae Mandea (presedintele juriului), criticul de teatru Calin Ciobotari (membru) si Codruta Popov, consultant artistic (membru).

Criterii de evaluare:

  • originalitatea subiectului

  • coerenta situatiilor scenice

  • adresabilitatea textului

Formatul CND2021:   

Etapa I – transmiterea propunerilor: concurentii transmit textul dramatic inscris in concurs;

Etapa a II-a – selectia: juriul analizeaza individual textele transmise si selecteaza in intalnire comuna cele 4 texte finaliste

Etapa a III-a – anuntarea textelor finaliste: secretarul CND deschide plicurile continand datele de contact ale autorilor si face anuntul privind textele finaliste;

Etapa a IV–a – ateliere de dramaturgie: textele selectionate sunt adaptate ca scenarii de spectacol de 4 echipe formate, fiecare, din autor, actori si regizor;

Etapa a V-a – spectacole-lectura: cele 4 piese, in forma finala, sunt prezentate in spectacole-lectura;

Etapa a VI-a – desemnarea textului castigator: in urma vizionarii celor 4 spectacole-lectura, juriul desemneaza textul castigator;

Etapa a VII-a – finalizarea concursului: montarea piesei castigatoare la Teatrul National din Timisoara; publicarea in volum a celor 4 texte finaliste, in forma adaptata pentru scena, rezultata din lucrul in cadrul atelierelor de dramaturgie.

Calendarul CND2021:

Etapa I: 22.03 – 20.05.2021

Etapa a II-a: 21.05 – 29.06.2021

Etapa a III-a: 30.06.2021

Etapa a IV—a: (in cadrul FEST-FDR 2021)

Etapa a V-a: (in cadrul FEST-FDR 2021)

Etapa a VI-a: (in cadrul FEST-FDR 2021)

Etapa a VII-a: octombrie – noiembrie 2021

Modalitatea de inscriere in concurs:

Propunerile se trimit in plic, pe adresa: Teatrul Naţional, Str. Maraşeşti nr. 2, 300086 Timişoara, Romania. Pe acest plic nu se noteaza numele expeditorului.

Plicul va contine:

  • textul dramatic (cu diacritice), in format print sau digital (stick sau dvd);

  • alt plic, de dimensiuni mai mici, sigilat, pe care este notat titlul textului propus. In interiorul acestuia se vor afla numele si datele de contact ale autorului.

Conditii de participare:

Concursul se adreseaza dramaturgilor de limba romana, debutanti sau consacrati, din Romania sau din diaspora.

Textele facute publice anterior inceperii concursului (montate, publicate, inregistrate audio etc.) si inscrise in concurs ca proiecte vor fi respinse, inclusiv propunerile inscrise in concurs sub pseudonim.

Inscrierile care contin coordonatele autorilor altfel decat este prevazut in conditiile de regulament, vor fi descalificate.

Propunerile transmise nu sunt returnabile.

Rezultate:

Premiul CND este in valoare de 2.000 de lei – drepturi de autor pentru crearea si reprezentarea pe scena sau on-line a unui spectacol pe textul castigator. Producator: Teatrul National din Timisoara.

Toate cele 4 texte finaliste vor fi publicate in volum. (I.P.)

Leave a Reply