Efectul COVID. Romanii nu-si mai pot achita ratele la banci! Aproape 22.000 de cereri pentru suspendarea obligatiilor de plata, doar in acest an

Criza economica provocata de pandemia de Covid-19 i-a adus pe romanii cu rate la banci in imposibilitatea de a-si mai achita ratele la credite.


Potrivit unui comunicat al Asociatiei Romane a Bancilor, transmis astazi, doar in perioada 1 ianuarie-15 martie 2021, bancile din Romania au primit 21.825 de solicitari pentru suspendarea obligatiilor de plata a ratelor, a dobanzilor si comisioanelor de la clienti. Aproximativ 96% dintre aceste solicitari au fost depuse de persoanele fizice, restul de aproape 4% fiind inaintate de companii, respectiv 800 de cereri.

Pana la data de 15 martie, au fost inregistrate deja 17.220 de solutionari, ponderea in totalul solicitarilor fiind de 79%, restul fiind solutionate dupa aceasta data.

Bancile au transmis raspunsuri la cererile de suspendare a obligatiilor de plata a ratelor in termen de maximum 15 zile calendaristice de la data primirii solicitarilor complete, dar nu mai tarziu de 31 martie 2021.

Aproximativ 83% din totalul cererilor solutionate pana la data de 15 martie 2021 au fost solutionate in baza moratoriului legislativ, a prevederilor Ordonantei de Urgenta nr. 227/2020, iar restul de 17% in baza masurilor individuale de sprijin adoptate de banci.

In conformitate cu reglementarile europene emise de Autoritatea Bancara Europeana, clientii au beneficiat de o perioada maxima de suspendare de noua luni, luand in calcul si suspendarile de care au beneficiat pe parcursul anului trecut in baza moratoriilor legislative si non legislative.

Clientii care au beneficiat deja de aceasta facilitate in limita temporala trasata de reglementarea europeana si care inregistreaza in continuare dificultati financiare temporare au optiunea sa se adreseze bancii creditoare pentru masuri de restructurare pentru a evita ca imprumutul sa devina neperformant.

Institutiile de credit au continuat, si pe parcursul anului 2021, sa absoarba problemele de lichiditate intampinate de populatia si companiile debitoare ale caror venituri au fost afectate direct sau indirect de situatia grava generata de pandemia COVID-19.

Intr-un efort conjugat si cu autoritatile statului, prin efectul moratoriului legislativ, precum si prin masuri individuale, bancile au solutionat 686.500 de cereri provenite de la clienti la nivelul intregului an 2020, in aceasta statistica fiind incluse si masurile de amanare la plata a dobanzilor pentru cardurile de credit. Aproximativ 67% din totalul solutionarilor la nivelul anului 2020 s-au realizat in baza masurilor individuale adoptate de banci pentru sprijinul clientilor, iar restul de 33% in baza moratoriului legislativ.

Sectorul bancar romanesc a intrat pregatit in aceasta criza de sanatate, indicatorii de solvabilitate si lichiditate inregistrand valori superioare mediilor europene. Inca de la debutul pandemiei, indicatorii de soliditate ai sistemului bancar au permis o abordare proactiva, de absorbtie a problemelor clientilor si de crestere a creditarii intr-un ritm sustinut. (R.G.)

Leave a Reply