Functiile de directori ai caselor judetene de asigurari de sanatate (CJAS), scoase la concurs. Cei ce gestioneaza un buget de aproape 1 miliard de euro nu trebuie sa fie vulnerabili la presiuni politice

Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) a lansat concursul pentru ocuparea functiilor de directori ai caselor judetene, in conditiile in care, in prezent, cei mai multi dintre acestia sunt interimari sau delegati pe functii. Un statut care-i face vulnerabili la eventuale presiuni politice.


Concursul a fost lansat de noul presedinte al CNAS, Adrian Gheorghe (35 de ani), numit in functie in ianuarie. Cercetator in economia sanatatii la Imperial College London, Adrian Gheorghe a facut parte din echipa lui Vlad Voiculescu si in primul mandat al acestuia la sefia Ministerului Sanatatii, in Guvernul Ciolos.

Este o schimbare majora in sistemul de sanatate, cu implicatii economice si politice, in anul in care CNAS are cel mai mare buget din istoria sa. Practic, directorii din teritoriu gestioneaza un buget de aproape 45 miliarde de lei, cel mai mare din istoria institutiei.

Lansarea concursului pentru casele judetene are o miza uriasa in sistemul sanitar, data fiind puterea financiara a directorilor de la nivel local: ei decid decontarile de sume de la bugetul de asigurari catre spitalele de stat si private din respectivul judet si in ce conditii se fac decontarile. Pe scurt, ei dirijeaza fluxul de bani de la bugetul asigurarilor sociale catre beneficiari, ceea ce le confera o putere uriasa la nivel local.

Bugetul aprobat pentru acest an al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate este de 44,8 miliarde de lei, ceea ce transforma CNAS intr-una dintre institutiile publice cu cel mai mare buget din tara.

De remarcat cresterea exponentiala a bugetului CNAS in ultimul deceniu: de la 17,8 miliarde de lei in 2011, la 24,9 miliarde de lei in 2016 si 44,7 miliarde de lei in 2020, potrivit unui document al institutiei.

In prezent, CJAS Timis este condusa de medicul Victor Dumitrascu. (G.G.)

Leave a Reply