Cine este consiliera locala din Timisoara care vrea sa interzica hranirea porumbeilor din centrul orasului. Cum explica acest demers citadin care a starnit revolta in randul opiniei pubice

Rodica Militaru, vicepresedintele USR Timisoara, consilier local USR-PLUS in Consiliul Local Timisoara, a explicat intr-o declaratie de presa motivul pentru care, alaturi de colegul de partid Razvan Stana, a initiat controversatul proiectul de HCL care interzice hranirea porumbeilor si a cainilor comunitari aflati pe domeniul public.


Reamintim ca aceasta initiativa a starnit revolta in randul opiniei publice, nu putini timisoreni anuntand ca nu vor mai vota USR la viitoarele alegeri locale.

Iata explicatia Rodicai Militaru, un infocat activist PCR inainte de 1989, lucru pe care, dealtfel, l-a si recunoscut in mod public.

“Referitor la interzicerea hranirii porumbeilor:

Reglementarea nu este una inedita; se regaseste la Bucuresti, Oradea si in multe orase europene: la Londra, din 2003, cu amenda de 500 lire sterline; in orasele italiene din patrimoniul UNESCO, din 2008; la Viena, din 2014. La Timisoara, amenda propusa este de 100-200 lei.

Trebuie sa gasim un echilibru, intre investitiile proprietarilor in reabilitarea cladirilor istorice din centru, investitii de sute de mii de euro cel putin, si degradarea fatadelor si statuilor, de din cauza populatiei in exces de porumbei. Cladirile si statuile istorice sunt supuse excrementelor de pasari, care contin acid uric si pot provoca daune ireversibile cladirilor: gresia si calcarul sunt extrem de sensibile la acestea. Efectele corozive pot continua chiar si dupa curatare, ceea ce duce la distrugerea masiva a reperelor istorice. Se renoveaza frumos multe cladiri, ar fi pacat ca Timisoara 2023 sa le prinda cu fatadele deja patate.

Sunt insa si motive, conform specialistilor, care tin chiar de protectia porumbeilor. Ei trebuie sa-si mentina capacitatea naturala de a-si cauta singuri hrana. Cand sunt hraniti de oameni, isi pierd aceasta capacitate si devin dependenti privind supravietuirea lor.

Chiar columbofilii ii linistesc pe oameni si spun ei, porumbeii nu sunt in pericol sa moara de foame.

Viorel Soare – columbofil: “Ei se intretin singuri, doar sunt porumbei in stare semi-salbatica sau salbatica, ei işi regleaza, efectiv, modul de hranire.”

In plus, hrana aruncata atrage si sobolanii. Iar painea aruncata drept hrana nu este o sursa sanatoasa de nutritie pentru pasari, pentru ca nu contine grasimile si proteinele de care porumbeii au nevoie pentru a-si mentine sanatatea si energia zilnica. Bucatile de paine prea mari pot provoca blocaje digestive. De asemenea, painea lasata afara dezvolta rapid mucegai, care imbolnaveste pasarile.

Mai exista si problema ca hrana in exces atrage o rata nefireasca de inmultire a porumbeilor, cu schimbarea echilibrului ecologic al orasului. Porumbeii din oras domina alte specii de pasari si ocupa toate locurile de cuibarit.

Un numar foarte mare de porumbei este riscant chiar si pentru ei, pentru ca la un moment dat ajung sa sufere de foame si boli, dar este riscant si pentru sanatatea oamenilor. Deseurile porumbeilor pot provoca boli umane, cum ar fi histoplasmoza, criptococoza si psittacoza.

Stim ca asociatiile de protectia animalelor au solutii pentru controlarea cresterii excesive a numarului de porumbei, ne-au si impartasit cateva solutii, dar aici am vrea sa lasam sa vorbeasca specialistii, nu noi. Vom colabora cu aceste asociatii”, este explicatia Rodicai Militaru.

In ciuda acestor argumente, majoritatea comentariilor sunt extrem de critice la adresa USR, a celor care au initiat proiectul, dar si, personal, la adresa “comunistei” Rodica Militaru.

Iata cateva comentarii:

“Ceea ce spuneti incalca legea protectiei animalelor ceea ce spuneti este infometarea animalelor fara stapan care sau inmultit din cauza nepasarii atit a autoritatilor cit si a persoanelor fizice.M-ai bine ati face campanii de sterilizare masive ,nu uciderea lor prin infometare, singura lege valabila este cea publicata in monitorul oficial nu legi abuzive date de consiliile locale .Stiu foarte bine noua lege a protectiei animalelor .Nu vorbiti de alte tari in care sunt adaposturi si puse spre adoptie nu lagare ca la noi.Cei care reclama sunt chiar cei care nu suporta animalele la fel ca voi asa ca lasati vrajeala uitandu-ma la voi in videoclip se vede ca uriti animalele asa ca…” (Tina Curtusan)

“Plecati acasa! Sunteti neumani. Sa va fie rusine. Ati terminat toate problemele in tara asta si in Timisoara? Useristilor, ocupati-va de problemele stringente. In primul rind sanatate, scoala ajutoare sociale pentru oamenii nevoiasi.Vin sarbatorile si voi bateti cimpii. Sa va fie rusine!!” (Mariana Ursu)

“Rusine sa va fie, pe banii nostrii ai cetatenilor cinstiti voi faceti legi impotriva noastra? Cum adica sa lasam animalele sau pasarile sa moara de foame si de sete? Cine va credeti voi? Sinteti deasupra lui Dumnezeu cumva sa luati dreptul de viata al altor fiinte?? Mars la tomberon, gunoaielor ce sinteti!!” (Luminita Dumitru).

In loc de concluzie, vom spune ca nu stim unde locuieste initiatoarea proiectului, Rodica Militaru, insa daca domnia sa detina o locuinta in zona centrala a orasului, in zona rezidentiala a fostilor nomenclaturisti, atunci initiativa sa nu reprezinta altceva decat un demers subiectiv care, in numele Timisoarei, este menit a-i salva balconul de demolatoarele excremente ale pasarilor… (Mara Ion)

3 thoughts on “Cine este consiliera locala din Timisoara care vrea sa interzica hranirea porumbeilor din centrul orasului. Cum explica acest demers citadin care a starnit revolta in randul opiniei pubice

  1. In orice caz daca se va aproba aceasta nemernica propunere , USR va pierde in Timisoara foarte multe voturi …aceasta fosta activista comunista ar trebui sa se retraga , chiar USR duce lipsa de oameni competenti si fara pata rosie ?

  2. Amintiri , regrete…Propunerea asta arata ca o razbunare …daca fostii activisti comunisti au pierdut ” hranirea ” gratuita de la cantina partidului …nici golumbii din centru sa nu mai fie graniti gratuit , de ce sa fie ei placerea copiilor ?…sa mearga pe camp ca si ciorile si sa-si caute de hrana .

  3. Opaaa, fratele meu, se pare ca USR o sa o sooga incet-incet… Cum e posibil??? Imi pun semne de intrebare??? Sa fim blestemati, de cate ori votam cu cineva care castiga alegerile, sa ne dezamageasca la maxim?? Unde traim? Oare ce sa facem sa scapam de Satana?? Scade increderea in USR, in Feher Fritz!! Nu stiu ce sa mai zic. De se lua si comunista asta de gunoaiele din jurul orasului, de strazile tot mai pline de gropi, de lipsa de interes pentru fiecare ”lucru bine facut”, de rahatul de sosea din Calea Sagului – unde de 2-3 ani se chinuie o firma sa ”traga” apa/canal pe Platforma Incontro si la Sag. Cum e posibil sa stai 20 de minute in trafic, la gatuirea benzilor dupa Leroy-Merlin… pe bune, cine preia lucrarile si cine da aviz de preluare a lucrarii, sa ma cheme pe mine, nu ar lua nici un ban pana lucrarea nu-i facuta ca la carte, – dar noi tacem dracului din gura si bagam banul public pe lucrari pe jumatate terminate, cu carpeli romanesti… Cand ne vom reveni la ”normalitate” vorba sefului de trib??? Niciodata, va spun eu. Suntem un popor nimicar si egoist, slobod la gura, invidios pe cel care ”are”, rautacios si spurcat. Asa am fost, asa vom fi si vom ramane, un popor de prostanaci si de turtiti. Invatati sa fie condusi de oameni fara cultura, scoala si bun simt – aici intra tot PSD-ul – Dar, se pare ca si USR-ică ii ajunge din urma. Vai de noi.!!!

Leave a Reply