Efectul COVID. Economia judetului Timisului s-a contractat cu 5,6% in ultimul an, in timp ce Clujul a fost afectat doar cu 1,1%

Comisia Nationala de Strategie si Prognoza (CNSP) a facut publice o serie de date care releva modul inegal in care pandemia a afectat judetele tarii, din punct de vedere economic.


Contractia nationala a Produsului Intern Brut (PIB) a fost de 4,4%, in 2020, comparativ cu 2019. Dar, de exemplu, daca judetul Buzau aproape nu a scazut (-0,2%, in 2020 fata de 2019), invecinata Braila a avut o contractie de peste 7,5%.

De asemenea, Clujul a scazut cu doar 1,1%, in vreme ce judete comparabile, cum e Timisul sau Constanta au scazut cu 5,6%, respectiv 7%. Cele mai mari scaderi le-au inregistrat Arges (-9,3%), Dambovita, Satu Mare si Teleorman, cu cate 8%.

Analistii economici consultati de Economedia spun ca diferentele de evolutie tin de structura economica a fiecarui judet. Prin urmare, un judet cum e Constanta, unde turismul si comertul international detin o pondere insemnata in activitatea economica, era firesc sa scada puternic, intr-un an marcat de scaderea ambelor sectoare.

La fel, Argesul, a carui economie e dependenta de constructia de masini, si ea afectata grav de consecintele pandemiei. In schimb, un judet cum e Clujul, unde IT-ul si constructiile detin cote semnificative din economie, a fost mai putin afectat. (R.G.)

Citeste mai mult pe Economedia.ro

Leave a Reply