14 politisti de la Politia Rutiera Iasi, trimisi in judecata pentru luare de mita! Inculpatii au primit bani si produse alimentare, pentru a-i proteja in trafic pe directorul general si pe angajatii unui restaurant

Cel mai spectaculos dosar finalizat de procurorii DNA in luna aprilie 2021, conform sintezei publicate de Biroul de Informatii si Relatii Publice, este cel in care nu mai putin de 14 lucratori de la Politia Rutiera Iasi, inclusiv seful acestora, au fost trimisi in judecata pentru luare de mita. Toti 14 inculpati sunt acuzati ca au acceptat bani si produse alimentare de la conducerea unui restaurant din Iasi, pentru a le asigura protectia, in trafic, pe strazile orasului.


Comunicatul integral emis de DNA:

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul teritorial Iasi au dispus trimiterea in judecata a 14 lucratori de la Politia Rutiera Iasi, pentru luare de mita in forma continuata, in schimbul protectiei promise si asigurate unor persoane in cazul savarsirii unor contraventii la regimul circulatiei.

Concret, au fost trimisi in judecata urmatorii inculpati care, la data sesizarii instantei, se aflau sub control judiciar:

Ciobanu Gheorghita, la data faptei sef al Biroului Rutier Iasi – Politia Municipiului Iasi, pentru savarsirea infractiunii de luare de mita in forma continuata (noua acte materiale), Barabas Nicolae Robert, Ciochina Bogdan Gabriel, Damoc Gabriel, Andrei Liviu, Lohan Cristinel Catalin, Toderascu Constantin Bogdan, la data faptelor agenti de politie rutiera, pentru savarsirea infractiunii de luare de mita in forma continuata, Creganis Felix Nelu, la data faptei agent de politie si coordonator al Atelierului Confectionari Placute de Inmatriculare Iasi din cadrul D.P.C.R.I.V., pentru savarsirea infractiunilor de:
– luare de mita in forma continuata,
– trafic de influenta (2 infractiuni),

Persoana fizica, la data faptei la data faptei director general al unui restaurant din municipiul Iasi, pentru savarsirea infractiunilor de:
– dare de mita in forma continuata (2 infractiuni – 84 acte materiale),
– conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de catre o persoana care nu poseda permis de conducere, in forma continuata.

In acelasi dosar, au fost trimisi in judecata, in stare de libertate, urmatorii inculpati: Andrici Robert, Crivoi Doru Ionut, Etcu Paul, Landea Ionut Lucian, Paulet Dan Constantin, Stefanuca Adrian, la data faptei agenti de politie rutiera, pentru savarsirea infractiunii de luare de mita in forma continuata,

Persoana fizica, agent comercial al aceluiasi restaurant din municipiul Iasi, pentru savarsirea infractiunii de complicitate la dare de mita in forma continuata.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut in esenta urmatoarea stare de fapt:
In perioada 2019 – 2020, cei 14 inculpati, lucratori in cadrul Politiei Rutiere Iasi, in baza unei intelegeri tacite cu conducerea unui restaurant, ar fi pretins si primit direct si prin intermediari, de la directorul acelui restaurant (inculpat in prezenta cauza), bani si produse alimentare de catering (livrare preparate culinare).

Foloasele respective ar fi fost primite pentru a-l proteja atat pe director (care nu detinea permis de conducere) cat si pe conducatorii auto ai restaurantului, in sensul de a nu constata si sanctiona contraventiile comise de acestia sau eventualele contraventii pe care ei le-ar savarsi sau/si pentru a le aplica sanctiuni contraventionale mai blande.

Produsele respective ar fi fost pretinse atat pentru sine cat si pentru alte persoane (prieteni, rude) din anturajul politistilor.

In acelasi context, inculpatul Crenganis Felix Nelu, agent de politie, ar fi pretins si primit, direct si prin intermediari, de la acelasi om de afaceri sume de bani si produse alimentare in schimbul carora ar fi dispus confectionarea si ar fi eliberat, fara respectarea procedurilor legale, mai multe placute de inmatriculare pentru autoturismele ce apartineau restaurantului.

In perioada septembrie 2019 – 24 februarie 2020, inculpatul Crenganis Felix Nelu ar fi pretins si primit de la doua persoane produse in valoare de 1.320 lei si 350 de euro pentru a interveni pe langa examinatorii din cadrul Politiei Rutiere, in scopul favorizarii persoanelor respective la promovarea probei practice a examenului de obtinere a permisul auto.

In cauza s-au dispus masuri asiguratorii fata de 13 inculpati.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunal Iasi cu propunere de a se mentine masurile preventive si asiguratorii dispuse in cauza.

In cauza procurorii au beneficiat de sprijinul Directiei Generale Anticoruptie. (I.P.)

Leave a Reply