Presedintele Curtii de Apel Timisoara spune ca niciodata nu s-a simtit amenintat de ministrul Justitiei. “Mi se pare flatant sa fiu aparat de “opresiunea” ministrului Justitiei, dar nu este cazul!”

Presedintele Curtii de Apel Timisoara, judecatorul Mircea Cretu, a raspuns solicitarii Impact Press de a-si spune punctul de vedere fata de escaladarea publica a unui pretins conflict pe care l-ar avea cu actualul ministru al Justitiei, Stelian Ion, care l-ar fi amenintat cu inchisoarea, in cazul in care va trece peste restrictiile bugetare si va decide sa majoreze salariile grefierilor.


Vizat intr-un mesaj de solidaritate facut public, azi, de catre judecatoarea Adriana Stoicescu, de la Tribunalul Timis, care-l ataca naprasnic pe avocatul-politician Stelian Ion, presedintele Curtii de Apel Timisoara ne-a declarat ca le multumeste tuturor celor care au sarit in apararea sa, insa ii asigura ca nu exista niciun conflict cu ministrul Justitiei si nici vorba sa se simta amenintat. Practic, cineva a lansat un fake-news…

“Mie mi se pare flatant sa fiu aparat de mai multe persoane fata de <opresiunea> ministrului Justitiei, care, in realitate, nu m-a avertizat, niciodata, si, cu atat mai putin, m-ar fi amenintat.

Relatia Curtii de Apel Timisoara cu Ministerul Justitiei, cu CSM, cu toate institutiile din sistemul judiciar se bazeaza pe buna-credinta si respect reciproc, pe folosirea dialogului sub forma de politete institutionala. In opinia mea, a mentiona limitele de pedeapsa ale unei infractiuni, nu inseamna, nici pe departe, lansarea vreunei amenintari.

Pretinsa amenintare a ministrului Justitiei a fost anuntata tendentios si cu rea-credinta de un grefier al Tribunalului Timis, care este lider de sindicat. Si-a motivat esecul majorarii salariilor grefierilor cu 45 la suta, cum a cerut la protestul din iarna, insa ar fi trebuit sa stie ca o asemenea majorare este ilegala, in conditiile in care Legea 153/2017 privind salarizarea unitara, la articolul 45, prevede posibilitatea acordarii unui spor maxim de 30 la suta”, a mentionat judecatorul Mircea Cretu.

Domnia sa a explicat faptul ca Ministerul Justitiei este ordonantor principal de credite, calitate in care, in mai multe adrese, a transmis curtilor de apel din tara, care sunt ordonantori secundari de credite, sa nu depaseasca executia bugetara pe primul trimestru.

S-a atras atentia ca unele instante au depasit cheltuielile prevazute de executia bugetara pentru primele trei luni ale anului 2021, totodata managerii economici – care sunt direct delegati cu aceasta problema – fiind instiintati ca depasirea creditelor bugetare aprobate constituie infractiune, care se pedepseste cu pana la 2 ani de inchisoare sau amenda penala.

Dupa ce a postat aceasta adresa pe un grup de lucru intern, pentru necesara transparenta institutionala, presedintele Curtii de Apel Timisoara spune ca s-a declansat scandalul ca ar fi fost amenintat de catre ministrul Justitiei.

In final sa mai spunem ca, dupa cum a dovedit de-a lungul timpului, mai cu seama ca a trimis la inchisoare sute de infractori periculosi, judecatorul Mircea Cretu pare sa faca fata presiunilor sau amenintarilor din interior sau din afara sistemului, insa, de aceasta data, dupa cum a tinut sa sublinieze, in pretinsul litigiu cu ministrul Justitiei, un fake-news, nu este necesara solidarizarea magistratilor din sistemul judiciar… (G.I.)

Leave a Reply