RESTRICTII ridicate din 15 MAI! Masca de protectie nu va mai fi obligatorie in aer liber, este permisa circulatia pe timp de noapte, se elimina restrictiile de functionare a magazinelor

Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, a venit in fata presei, joi, 13 mai, dupa intalnirea cu premieul Florin Citu, pentru a anunta importante masuri de relaxare.


Cea mai importanta veste data romanilor de Iohannis: din 15 mai, masca de protectie nu va mai fi obligatorie in exterior, cu cateva exceptii, contrazicandu-l tocmai pe premierul Citu.

Chiar inainte de intalnirea de la Cotroceni, intr-un briefing de presa, Citu a fost intrebat de jurnalisti cand anume vom scapa de masca, in aer liber. „Nu inainte de 1 iunie”, a raspuns Citu, informand ca urmeaza sa aiba loc o discutie si cu Ministerul Sanatatii, si cu reprezentantii INSP.

Legat de eliminarea obligativitatii  purtarii mastilor in interior, pentru persoanele vaccinate, Citu a subliniat ca „trebuie analizat”.

„Despre interior este o discutie, despre exterior este alta. Vedem, inca nu am decizia. Vreau sa vad ce spun cei de la Ministerul Sanatatii pentru evenimentul-pilot de la Cupa Romaniei si pentru cel de sambata, s-ar putea sa fie cu masca, din ce inteleg eu, la Teatru. Maine (vineri – n.red) este Comitetul interministerial. Sper sa fie niste decizii acolo pe care putem sa le aprobam in CNSU. Si cred ca vom comunica, poate si astazi, ceva, nu stiu exact care este planul domnului presedinte”, a spus Citu, referindu-se la intalnirea cu presdintele Iohannis care urma sa aiba loc joi dupa-amiaza.

Dupa intalnirea avuta cu Citu si cu alti ministri, presedintele Iohannis a iesit public anuntand mari masuri de relaaxare:

„Masurile concrete de relaxare pe care le-am discutat sunt:

  • Prima etapa de relaxare e in 15 mai, urmatoarea etapa e 1 iunie, apoi 1 iulie si 1 august;

  • Din 15 mai se elimina portul mastii la exterior cu cateva exceptii (pietele, targurile, statiile de transport public, mijloacele de transport public);

  • Din 15 mai se elimina restrictiile de circulatie noapte si se elimina restrictiile de functionare ale magazinelor;

  • La nunti, botezuri, mese festive – de la 1 iunie pot participa la exterior maxim 70 de persoane. La interior pot participa maximum 50 de persoane. Daca organizatorul garanteaza ca toate persoanele sunt vaccinate, dispar restrictiile;

  • In salile de sport, daca organizatorul garanteaza ca toti participantii sunt vaccinati, numarul de persoane poate creste.

Scoli: noi pastram normele care tin de rata de incidenta (cele trei scenarii). E previzibil ca majoritatea localitatilor sa intre in scenariul verde si majoritatea elevilor se vor intoarce fizic in scoli. Deci la scoli se aplica normele de pana acum. E foarte probabil ca anul scolar sa se incheie cu toti elevii in scoala”, a transmis Iohannis. (G.G.)

Leave a Reply