Un viceprimar din Timis, reclamat la parchet de Agentia Nationala de Integritate! A eliberat un certificat de atestare fiscala pentru fiul sau, care a accesat un proiect european de 40.000 de euro

Doi alesi locali din Timis au fost reclamati la parchet de catre Agentia Nationala de Integritate, in urma verificarilor institutionale soldate cu descoperirea unor indicii de fraudare a legilor penale. Este vorba despre viceprimarul comunei Cenei, Baia Adrian Claudiau, acuzat de savarsirea infractiunii de folosire a functiei pentru favorizarea unor persoane, incalcand art. 301 din Codul Penal.


Mai exact, in exercitarea functiei de viceprimar, in data de 7 septembrie 2017, a semnat un certificat de atestare fiscala solicitat de fiul sau, prin care s-a obtinut un folos patrimonial pentru acesta, respectiv semnarea unui contract de finantare in valoare de 40.000 euro intr-un proiect finantat din fonduri europene.

Totodata, in 6 octombrie 2020, Agentia Nationala de Integritate a constatat si starea de incompatibilitate a viceprimarului din Cenei, intrucat, in perioada mandatului 2016 – 2020, a exercitat simultan cu functia de viceprimar si calitatea de comerciant persoana fizica autorizata.

Cel de-al doilea ales din Timis reclamat la parchet este Dobra Cristian, fost consilier local in Consiliul Local Ghiroda, acuzat de savarsirea infractiunii de conflict de interese. Potrivit inspectorilor ANI, la data de 06 martie 2017, Comisia pentru Invatamant si Stiinta, Sanatate si Familie, Cultura, Sport, Culte si Turism a CL Ghiroda, din care acesta facea parte, a acordat aviz favorabil pentru un proiect de hotarare privind aprobarea concesionarii unui teren proprietate privata a comunei Ghiroda.

Ulterior emiterii avizului, a participat, la aceeasi data, la deliberarea si adoptarea Hotararii C.L. Ghiroda privind aprobarea concesionarii prin atribuire directa cu negocierea redeventei, a terenului proprietate privata a comunei Ghiroda.

In baza acestei hotarari, in data de 15 iunie 2017, a fost incheiat un contract de concesiune intre Primaria Ghiroda (in calitate de concedent) si SN Aeroportul International Timisoara Traian Vuia SA (in calitate de concesionar), avand ca obiect cedarea de catre concedent si preluarea in concesiune de catre concesionar a terenului in suprafata de 2.753 mp, pe o perioada de 49 ani, incepand cu data de 04 mai 2017.

“Persoana evaluata detine in cadrul SN Aeroportul International Timisoara Traian Vuia SA calitatea de  presedinte al Comitetului executiv al Sindicatului Aeroportului Timisoara si functia de referent in cadrul Compartimentului Relatii Publice si Informatii – Directia Marketing si Relatii Publice”, se mai mentioneaza in raportul ANI.

Urmeaza ca procurorii Parchetului de pe langa Judecatoria Timisoara sa stabileasca daca alesii locali din Timis reclamati de ANI au savarsit fapte penale sau incompatibile cu functia publica. (G.I.)

Leave a Reply