Starea de alerta, prelungita cu 30 de zile! Continua relaxarea restrictiilor: pe terasele restaurantelor pot sta la masa mai mult de 6 persoane, adultii care insotesc copiii in parc nu mai trebuie vaccinati

Guvernul a prelungit starea de alerta cu 30 de zile, dar au fost aduse unele modificari, a anuntat seful DSU, Raed Arafat. Astfel, cei care au trecut prin infectia cu COVID-19 in ultimele 180 au acelasi regim cu cei vaccinati si cu cei care au test COVID negativ, la terase pot sta la masa mai mult de 6 persoane, iar adultii care ii insotesc pe copii la locurile de joaca nu mai trebuie sa fie vaccinati.


Intr-o declaratie de presa sustinuta la Palatul Victoria, secretarul de stat a afirmat ca una dintre cele mai importante modificari vizeaza cresterea de la 90 la 180 de zile a perioadei pentru care sunt aplicabile exceptarile de la masurile de prevenire si control al raspandirii COVID-19 pentru persoanele care au trecut prin boala.

“Poate cea mai importanta modificare este a celor care au trecut prin boala. Pana acum, noi am mers ca intre 14 – 90 de zile. Urmeaza sa fie modificat in 14 – 180 de zile, tocmai sa vina in concordanta cu ordonanta de urgenta privind certificatul digital si abordarea europeana. Deci in loc de 14 – 90 de zile pentru cei trecuti prin boala sa se prelungeasca la 180 de zile. Deci va fi valabila trecerea prin boala 180 de zile”, a precizat Arafat, potrivit Agerpres.

Potrivit acestuia, la spectacole se va permite prezenta a pana la 1.000 de persoane pe scaune, iar in vederea participarii la evenimente private va fi necesara asigurarea unei suprafete de doi metri patrati/persoana.

La organizarea si desfasurarea activitatii institutiilor publice sau private de cultura care administreaza spatii speciale destinate activitatilor cultural-artistice in aer liber se permite pana la 1.000 de persoane pe scaune; la organizarea de evenimente private – nunti, botezuri – suprafata pe persoana de la patru la doi metri patrati, ca sa fie toate la fel.

La organizarea de evenimente private aferente meselor festive, din nou, doi metri in loc de patru. La locurile de joaca pentru copii nu se va mai solicita ca insotitorii sa fie vaccinati.

Plus, la exterior la restaurante nu mai este regula de sase persoane la masa, deci, se elimina regula de sase persoane la masa din momentul in care este eliminata si in interior”, a explicat seful DSU. (G.G.)

 

Leave a Reply