VIDEO. Cetatenii moldoveni din Timisoara au iesit la vot pentru a alege noul parlament de la Chisinau. “Fara mafioti, fara comunisti, am votat pentru noi, pentru mai bine!”

Cetatenii cu drept de vot din Republica Moldova isi aleg, astazi, noul parlament, dupa ce vechiul legislativ a fost dizolvat, in luna aprilie, la propunerea presedintei Maia Sandu. Potrivit sondajelor, Partidul Actiune si Solidaritate fondat de Maia Sandu, declarat pro-european si reformist, are prima sansa la castigarea alegerilor anticipate, fiind preferat de o mare parte dintre cei 3,2 milioane de alegatori, mai ales de moldovenii din diaspora, in timp ce tabara pro-rusa este reprezentata de Blocul electoral al Comunistilor si Socialistilor, condus de doi dintre predecesorii Maiei Sandu la conducerea tarii, Vladimir Voronin și Igor Dodon.


In afara granitelor Republicii Moldova s-au organizat 150 de sectii de votare, dintre care, 12, in Romania. Printre orasele in care romanii de peste Prut pot sa-si voteze viitorul Parlament se afla si Timisoara, la sectia amenajata in incinta Colegiului National de Arta “Ion Vidu”, pe strada Cluj, nr. 12.

Intr-un mesaj postat pe Facebook, primarul Dominic Fritz i-a indemnat pe toti cetatenii moldoveni din Timisoara si din Timis sa se prezinte la vot, pentru a alege drumul european al Republicii Moldova.

“Dupa zeci de ani de oligarhie, coruptie si saracie, Moldova are sansa sa inceapa constructia unui stat modern, cu institutii puternice si conditii de trai decente. Istoria Timisoarei, oras al libertatii, in care ati ales sa veniti la studii, sa munciti sau sa traiti, sa va fie inspiratie”, a scris, printre altele, Dominic Fritz. Edilul german al Timisoarei a dezvaluit ca, la alegerile prezidentiale, a admirat mobilizarea diasporei, care a dus la victoria fortelor reformiste.

Pana la orele 13,30, la Timisoara si-au exprimat optiunea pentru unul dintre cei 23 de concurenti alectorali, care se “bat” pentru 101 fotolii din Parlamentul de la Chisinau, nu mai putin de 410 alegatori. De altfel, la Timisoara este singura sectie din tot vestul Romaniei, unde pot vota si cetatenii Republicii Moldova din Oradea.

“Fara mafioti, fara comunisti, am votat pentru noi, pentru mai bine, speram!”, a declarat unul dintre organizatorii scrutinului de la Timisoara.

In Romania sunt organizate 12 de sectii de votare pentru cetatenii de peste Prut, unde acestia pot vota in baza buletinului de identitate, a pasaportului sau a livretului de marinar, pana la ora 21. (L.K.)

Leave a Reply