Teatrul National din Timisoara a intrat in vacanta! Printre evenimentele stagiunii, spectacolele Don Juan, Homer si Zorba Grecul, dar si nominalizarile actorului Ion Rizea si a scenografei Geta Medinski la Premiile UNITER (P)

Teatrul National din Timisoara a intrat in vacanta. Stagiunea care tocmai s-a incheiat a oferit Teatrului National numeroase provocari, dar, in egala masura, si bucuria reintalnirii cu publicul sau.


Inceputa in aer liber, pe Scena A ut DOR, stagiunea 2020 – 2021 a putut programa pentru scurt timp reprezentatii in salile sale de spectacol, dupa care, timp de 6 luni, a fost alaturi de public prin programul online Teatru in direct.

Cei peste 20.000 de spectatori virtuali care au vizionat gratuit, in transmisiune directa, spectacolele programate de Teatrul National din octombrie 2020 pana la finalul lunii aprilie a acestui an, au dat masura justetii acestei initiative pe care Teatrul National a considerat-o o obligatie morala si un raspuns la efortul societatii de a-si recupera normalitatea si sanatatea spirituala, intelectuala si etica.

Editia a XXV-a a FEST-FDR a fost cu adevarat speciala. Unul dintre foarte putinele festivaluri de teatru cu prezenta fizica din Romania si nu numai, FEST-FDR – S.O.S. 2020 a reprezentat o adevarata gura de oxigen atat pentru public, cat si pentru actorii din teatrele invitate.

Acordat la conditiile legale de preventie, FEST-FDR a reunit 15 spectacole de teatru adaptate pentru reprezentarea in aer liber, pe Scena A ut DOR, confortul si siguranta spectatorilor fiind asigurate atat prin configuratia spatiului dedicat publicului, cat si prin difuzarea live a spectacolelor pe ecranul de mari dimensiuni amplasat langa scena.

Un eveniment important al stagiunii care s-a incheiat este spectacolul Homer 2020, primul spectacol conceput si realizat in contextul pandemiei.

Inceput online, cu repetitii dictate de distantare si de masca de protectie, acest spectacol-triptic semnat de cei trei regizori ai Nationalului, Ion-Ardeal Ieremia, Mihaela Lichiardopol si Sabin Popescu, vorbeste despre inceputuri, despre comunicare si despre intalniri, reamintindu-ne, prin eroii din Iliada si Odiseea, ca ceea ce ne leaga pe toti, in viata, teatru si literatura, este Povestea.

In acelasi context s-a inscris si premiera online a spectacolului Povestea acelor oameni care intr-o seara s-au adunat in jurul unei mese de Radu Iacoban, realizat in cadrul proiectului Vocile orasului – Central Park, parte din Teritoriul „Locuri” din Programul Cultural Timisoara Capitala Europeana a Culturii, proiect realizat  in parteneriat cu ATCEC si finantat de Primaria Municipiului, spectacol apreciat atat de peste cei 2.200 de spectatori virtuali, cat si de publicul care i-a ovationat pe actori dupa fiecare dintre reprezentatiile de la Sala 2, in lunile mai si iunie ale acestui an.

Asteptarea si emotia reintalnirii cu spectatorii au fost rasplatite cu asupra de masura de aplauzele si de entuziasmul publicului care s-a intors in salile de spectacol ale Teatrului National cu sentimentul regasirii.

Redeschiderea teatrelor pentru public a facut posibila premiera in Sala Mare a Teatrului National a unuia dintre cele mai asteptate titluri din ultimul timp – Zorba Grecul de Nikos Kazantzakis, pe textul lui Hristo Boicev, spectacol care, prin protagonistul sau, in complexa interpretare a actorului Ion Rizea, s-a transformat intr-un spatiu de nostalgie, reflectie si speranta fata de cele mai antagonice sentimente pe care ni le impune propriul nostru prezent, atat de deconcertant.

In sfarsit, la finalul acestui sezon teatral, publicul a intrat in lumea complexa a lui Don Juan care, in interpretarea actritei Claudia Ieremia, transforma celebra poveste intr-un spectacol modern, dinamic, provocator.

Atat pentru spectatori, cat si pentru Teatrul National, aceasta stagiune a insemnat si alt motiv de bucurie: nominalizarea UNITER a actorului Ion Rizea pentru cel mai bun actor in rol secundar pentru rolul din Povestea acelor oameni care intr-o seara s-au adunat in jurul unei mese, nominalizarea celebrului scenograf Helmut Stürmer pentru scenografia spectacolului Rinocerii de Eugène Ionesco si, deopotriva, Premiul UNITER pentru intreaga activitate conferit scenografei Geta Medinski. Incheiem o etapa…

Stagiunea 2021-2022 va incepe cu o noua editie a Festivalului European al Spectacolului – Festival al Dramaturgiei Romanesti, programata intre 28 august si 5 septembrie, o editie care va reuni spectacole pe cat de fascinante, pe atat de provocatoare. 

Prin spectacolele sale, prin festival , prin toate initiativele sale, Teatrul National consolideaza mostenirea pe care, dincolo de orice variabile, o va lasa Capitala Europeana a Culturii dupa anul in care Timisoara va detine titlul, construind impreuna cu publicul o adevarata capitala culturala europeana deschisa tuturor, participativa, pozitiva, creativa, plina de imaginatie.

Pana in 28 august, cand ne vom revedea, Teatrul National ureaza tuturor o vara minunata. (I.P.)

Leave a Reply