VIDEO. Elicopterele MAI au sprijinit descinderile mascatilor si retinerea capilor contrabandei si spalarii banilor din vestul tarii. 90 de persoane duse la sediul DIICOT, intr-un dosar international cu prejudiciu de peste 10 milioane de lire sterline

Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism – Structura Centrala, impreuna cu ofiteri de politie judiciara din cadrul Directiei de Combatere a Criminalitatii Organizate si Directiei de Investigare a Criminalitatii Economice, efectueaza, astazi, 13.07.2021, nu mai putin de 157 de perchezitii domiciliare, pe raza municipiului Arad si a altor 8 judete, intr-o cauza vizand destructurarea unui grup infractional organizat, specializat in savarsirea infractiunilor de contrabanda si spalare de bani.


In cauza s-a retinut faptul ca, in cursul anului 2017, pe raza municipiului Arad a fost constituit un grup infractional organizat, format din aproximativ 100 de persoane, cu componenta transfrontaliera, care, profitand de diferenta semnificativa a pretului de piata a tigaretelor provenite din Ucraina, Republica Moldova si Serbia, fata de pretul celor din spatiul Uniunii Europene, a achizitionat cantitati importante de tigarete pe care le-au introdus in tara, prin sustragere de la controlul vamal si comercializarea lor in Romania si alte tari din vest-europene, aducand astfel prejudicii bugetului consolidat al statului si obtinand sume impresionante de bani.

Tigarile achizitionate din Ucraina, Republica Moldova si Serbia erau incarcate in autotrenuri apartinand unor societati de transport controlate de segmentul extern al gruparii – cetateni sarbi, ucraineni, moldoveni, fiind disimulate in alte categorii de marfuri (panouri de lemn, paste fainoase, etc.) sau in autotrenuri declarate goale la intrarea in Romania. Dupa introducerea acestora in tara, erau transportate catre depozite intermediare (identificate de liderii gruparii), unde erau descarcate de catre membrii gruparii.

O parte din marfa se comercializa pe teritoriul Romaniei, iar o alta parte, era disimulata in alte categorii de marfuri (in principal piese si subansamble auto) si, ulterior, era transportata si comercializata in Marea Britanie, Germania, Franta sau Italia, pana in prezent, autoritatile engleze reusind sa captureze tigarete pentru care valoarea totala a taxelor neachitate a fost calculata la aproximativ 10 milioane de lire sterline.

La sediul DIICOT – Structura Centrala si la sediul IPJ Arad, vor fi conduse, in vederea audierii, un numar de 90 de persoane.

Documentarea activitatii infractionale a fost realizata in colaborare cu autoritatile judiciare din Marea Britanie (HMRC), din Ungaria (NTCA), din Franta si Germania, precum si cu sprijinul Directiei Generale a Vamilor – Directia Supraveghere si Control Vamal si Directia Regionala a Vamilor Timisoara.

Suportul de specialitate a fost asigurat de catre Directia Operatiuni Speciale, Biroul Operatiuni Speciale Cluj, Biroul Operatiuni Speciale Timisoara si Biroul Operatiuni Speciale Oradea.

De asemenea, la perchezitii sunt angrenate efective ale Inspectoratului General de Aviatie al MAI, Inspectoratului General al Jandarmeriei Romane si ofiteri de politie judiciara din cadrul BCCO Bucuresti, Ploiesti, Pitesti, Craiova, Brasov, Alba Iulia, Oradea, Cluj-Napoca si SCCO Gorj si Caras-Severin. (I.P.)

 

Leave a Reply