Cea mai mare schema Ponzi din istorie? In doar patru luni, Bitcoin s-a prabusit, de la 65.000 de dolari, pana la pragul de 31.000 de dolari

Bitcoin a inceput saptamana trecuta la aproape 34.600 dolari, insa a scazut, vineri, aproape de pragul de 31.000 dolari, pentru ca, duminica dimineata, sa fluctueze intre 31.500 si 32.400 dolari, valori mai mici cu peste 50% fata de maximul istoric de aproape 65.000 dolari, atins la jumatatea lui martie.


In cazul ether, de la peste 2.100 dolari cotatiile au coborat, sambata, pana aproape de 1.800 dolari, pentru ca, duminica dimineata, acestea sa fluctueze intre 1.900 si 2.000 dolari.

Tendinta de depreciere a monedelor digitale este provocata de masurile luate de autoritatile de la Beijing, care au blocat activitatea de „minerit” de bitcoin sau tranzactionarea criptomonedelor, dar si temerile, exprimate chiar de unii dintre aparatorii banilor electronici, ca evolutia din lunile trecute a fost cea mai mare schema Ponzi din istorie.

De aceea, marile banci centrale si autoritatile de reglementare doresc sa impuna reguli cat mai clare in privinta tranzactionarii si detinerii de monede digitale. In acest context, d-na Janet Yellen, secretarul american al Trezoreriei, va discuta cu autoritatea de reglementare a pietei despre stablecoins, o forma de criptomonede care sunt legate de active traditionale, inclusiv dolarul american.

In opinia analistilor corelarea stablecoins cu dolarul pune in dificultate Rezerva Federala americana, care nu ar mai putea sa controleze cantitatea de bani din piata.

In opinia sefului Fed, Jeremy Powell, criptomonedele „sunt mai mult un activ pentru speculatii. Prin urmare, nu sunt folosite in mod special ca metoda de plata. In principal, sunt mai degraba un substitut pentru aur”. Acesta crede ca volatilitatea lor ridicata submineaza capacitatea de stocare a valorii, o functie de baza a unei monede.

Facebook intentioneaza sa lanseze propria stablecoin, diem, pana la sfarsitul acestui an, care urmeaza sa fie legata de dolar.

Pe de alta parte, mai multe banci centrale au lansat experimental, cum este cazul Chinei, monedele digitale bancare centrale (CBDC) vor permite celor care le detin sa faca plati prin internet, posibil chiar offline, concurand cu actualele metode de plata electronice, cum ar fi portofelele digitale, bancile online sau criptomonedele. (R.G.)

Sursa foto: Finance Magnates

Leave a Reply