SENTINTA. Gruparea hotilor de lux din Timisoara, peste 70 de ani de inchisoare. Cea mai mare pedeapsa a fost aplicata liderului interlop Ciprian Campean, care va sta la racoare aproape 20 de ani

Dupa aproape trei ani de la trimiterea in judecata a gruparii hotilor de lux din Timisoara, care a fost implicata in spargerea a peste 300 de vile si apartamente din judetele Timis, Caras-Severin, Arad si Mehedinti, dar si a 126 de sedii de firme, judecatoarea Anca Pavel, de la Tribunalul Timis, a pronuntat prima sentinta in acest dosar incendiar instrumentat de procurorii DIICOT.


Printre cei care au cazut victime acestei gupari de hoti profesionisti se numara milionarul de origine siriana Jabri Tabrizi, fostul consilier local, Andrei Petrisor, fiul fostului presedinte al Tribunalului Timis, Mircea Ionescu, fostul director al Romtelecom, medicul anestezist Petre Deutsch, fostul sef al Finantelor Publice din Otelu Rosu, Petru Lupsac, din casa caruia a fost sustras un seif cu 1,7 milioane de lei, dar si alti oameni bogati din vestul tarii, din locuintele carora s-au furat mari sume de bani, bijuterii, obiecte de arta si alte bunuri de valoare.

De regula, atacatorii furau direct seiful cu bani, dupa ce dezactivau sistemul de alarma ori cel de supraveghere video. Mai mult, in unele cazuri, pentru a-si acoperi urmele, sustrageau hardul cu inregistrarile camerelor video sau, dupa cum s-a intamplat la un atelier de bijuterie din zona Pietei Doina, de unde s-au furat mai multe lingouri de aur, foloseau stingatoarele PSI cu spuma.

„Cei in cauza au actionat in locuri unde erau depozitate sume mari de bani sau obiecte de mare valoare, intrand prin efractie si sustragand seifurile in care erau depozitati banii sau bunurile de valoare. Membrii gruparii obisnuiau sa dezafecteze, in prealabil, sistemele de alarma ale locurilor, existand si situatii cand ar fi patruns in acele locuri din spatii invecinate.

De asemenea, in luna februarie 2017, membrii gruparii, fiind surprinsi si urmariti de politisti, pentru a-si asigura scaparea, ar fi patruns pe contrasens si ar fi determinat astfel politistul care conducea o autospeciala de politie sa efectueze o manevra brusca de evitare a impactului, cu consecinta punerii in pericol a vietii acestuia”, au comunicat, dupa descinderile care au dus la retinerea hotilor, reprezentantii IPJ Timis.

In urma evaluarii probelor administrate de procurori, Tribunalul Timis a aplicat cea mai mare pedeapsa a fost aplicata liderului gruparii, Ciprian Campean, care a primit 19 ani, trei luni si zece zile inchisoare, pentru constituirea unui grup infractional organizat, ultraj sub forma tentativei de omor, furt calificat cu consecinte deosebit de grave, complicitate la furt calificat si conducerea unui autovehicul cu numere false. De mentionat ca judecatorii timiseni i-au revocat o pedeapsa de 1 an si trei luni de inchisoare (decizia penală nr. 790/ 2020 a Curtii de Apel Alba Iulia).

Ciprian Mihaltan, unul dintre locotenentii marelui sef, a fost condamnat la 13 ani si 11 luni de inchisoare, fiind gasit vinovat de savarsirea mai multor infractiuni, printre care si nerespectarea regimului armelor si munitiilor.

Adrian Bolbos, un alt mic sef in gruparea de hoti, a fost trimis dupa gratii 13 ani si 10 luni, printre infractiunile retinute, alaturi de furt calificat cu consecinte deosebit de grave, fiind si cea de braconal.

Iata situatia celorlalte condamnari:

 • Eduard Abraham, 6 ani si doua luni de inchisoare;

 • Trevis Plesan, 4 ani si opt luni de inchisoare;

 • Ion Pasan, 2 ani si zece luni de inchisoare cu suspendare;

 • Razvan Donici, 2 ani si sase luni de inchisoare cu suspendare;

 • Ciprian Jurgi, 2 ani si patru luni de inchisoare cu suspendare;

 • Danut Cheregi, 2 ani si patru luni de inchisoare cu suspendare;

 • Lucian Chera, 2 ani si patru luni de inchisoare cu suspendare;

 • Petru Cernescu, 2 ani si patru luni de inchisoare cu suspendare;

 • Negrescu Valentin Viorel, 2 ani si patru luni de inchisoare cu suspendare;

 • Donici Constantin Razva, 2 ani si sase luni de inchisoare cu suspendare;

 • Bunea Catalin Vasile, 3 ani si doua luni de inchisoare;

Sa mai spunem ca majoritatea inculpatilor au avut condamnari vechi cu suspendare sau liberari conditionate, care au fost revocate de instanta de judecata.

Tribunalul Timis a mai decis ca, dupa executarea pedepselor privative de libertate, Campean, Mihaltan, Bolbos si Abraham nu au voie sa mai comunice intre ei sau sa se apropie mai mult de 20 m unul de altul.

Cei patru capi interlopi au de platit peste 3 milioane de lei daune materiale partilor civile din dosar. Cea mai mare suma care trebuie sa o “ramburseze” este de 2.250.342,02 lei, cu titlu de daune materiale, catre SC Duo Seelect Impex SRL. Instanta a constatat ca, din prejudiciul produs acestei societati comerciale, s-a achitat, deja, suma de 2.239.922,96 lei.

Sentinta nu este definitiva, ci poate fi atacata la Curtea de Apel Timisoara. (G.I.)
Leave a Reply