VIDEO. Banat Brunch la castelul din Rudna, care a apartinut nobililor Nikolici, un SOS pentru salvarea cladirii si includerea in agroturism

Castelul in satul Rudna, comuna Giulvaz, aflat la 38 de kilometri distanta de Timisoara, a fost epicentrul evenimentului mixt, de astazi, organizat de Asociatia pentru Promovarea si Dezvoltarea Turismului (APDT) Timis .


Aproape 100 de persoane au petrecut impreuna ziua intr-un mod inedit, din dorinta de a cunoaste locul si povestile sale, dar si de a face cunostinta cu gazdele care au organizat o masa traditionala, cu preparate bio, din propria gospodarie. Altii pentru a revedea locul de bastina.

Un loc pitoresc care incanta ochiul si sufletul. La mesele care intampinau vizitatorii, la intrarea in curtea cu livada de prune, gospodine si producatori locali imbiau la produse apicole, sapunuri eco, lavanda, siropuri ori articole crosetate cu migala de “tante”, expuse de nepoatele gazdei, intoarse din Germania. Printre cei prezenti au fost in numar destul de mare persoane stabilite in Germania, reintoarse in vizita.

Evenimentul a fost deschis la ora 11,30, de Delia Sescu Barbu, director APDT Timis, care a facut onorurile, a prezentat gazda si pe cei implicati in programul evenimentului special care si-a propus ca, dincolo de promovarea culturii gastronomice a zonei, sa readuca in discutie importanta salvarii patrimoniului arhitectural din satele banatene si sa puna in lumina istoria si frumusetea castelului care a apartinut candva familiei nobiliare Nikolici.

Pentru ca edificiul este intr-o stare proasta si necesita lucrari de consolidare si reamenajare, organizatorul va intermedia pentru actualul proprietar, Maria Rademacher, inaintarea unei cereri de proiect pentru obtinerea de fonduri europene necesare pentru realizarea unei obiectiv specific agroturismului, asa cum intentioneaza actualul proprietar. Cei prezenti au putut vedea si ferma de animale.

Demersului de promovare turistica s-au alaturat si membrii trupei The Other You, care au concertat live in curtea castelului.

In curtea castelului si in proximitatea sa, invitatii au gustat preparatele pregatite de gazda Maria Rademacher si de sateni si au pasit, la propriu, pe urmele familiei Nikolici, intr-un tur ghidat de prof. Florentina Popescu, din curte spre biserica ridicata de baron.

Participantii au aflat, pe colinele de pe malul raului, povestea blestemelor unei femei din familie si cum s-au adeverit acestea prin dramele si mortile ce aveau sa se intample de la varste fragede in sanul familiei nobiliare, in parte inmormantata in capela din apropiere.

Conform actualului proprietar, gazda care a cumparat imobilul, mai sunt urmasi Nikolici in Germania.

In plimbarea pe malul Timisului, cei din grup s-au oprit la umbra unui platan de 400 de ani, iar aproape de trunchiul acestui arbore secular o familie era in toiul unui gratar fumegand.

Vizitatorii au aflat si din istoria locului situat intre Crai si Ciacova, asezare dezvoltata in perioada imperiului, ca si in cea interbelica.

Despre Castelul Nikolici si cum poate fi redata frumusetea de altadata, a fost realizat un film de arhitect Daiana Maciulschi, prezenta la eveniment.

In mijlocul pustei si al istoriei intortocheate a Banatului, in curtea Castelului Nikolici din satul Rudna, participantii au aflat franturi din povestile Imperiului, au stat de vorba cu localnicii.

Si de aceasta data, calatoria propusa de organizator inseamna mai mult decat gastronomie si incearca sa contribuie la eforturile proprietarilor de salvare a unui patrimoniu local de o valoare incomensurabila prin prezentarea Castelului Nikolici si a istoriei sale, dar si a Rudnei, pentru ca se identifica cu povestea nobililor care au dezvoltat si si-au pus amprenta asupra tinutului din inima Banatului. (L.K.)

Leave a Reply