“Regele asfaltului” Nelu Iordache, condamnat definitiv la 11 ani si noua luni de inchisoare, fiind gasit vinovat de deturnarea fondurilor europene de la A1 Arad – Nadlac

Omul de afaceri Nelu Iordache a fost condamnat miercuri, la Curtea de Apel Bucuresti, la 11 ani si noua luni de inchisoare, in dosarul privind deturnarea fondurilor pentru primul tronson al autostrazii Nadlac – Arad, in care s-a inregistrat un prejudiciu de 1,2 miliarde de lei in dauna CNADNR, a unei banci si a unei firme de constructii din Spania.


Decizia este definitiva. In prima instanta, el fusese condamnat la 6 ani si trei luni de inchisoare.

In aprilie 2013, Nelu Iordache, administratorul firmei Romstrade, a fost trimis in judecata de procurorii DNA in dosarul privind deturnarea fondurilor pentru primul tronson din autostrada Nadlac – Arad, de aproximativ 22 de kilometri, fiind acuzat de delapidare, fals in inscrisuri, spalare de bani si inselaciune.

Iordache a fost acuzat de schimbarea destinatiei fondurilor europene, in forma continuata (61 de acte materiale).

Potrivit DNA, Iordache a folosit suma de 31.519.960 de lei incasata de la CNADNR SA “pentru achitarea unor datorii restante ale societatii Romstrade SRL, pentru a sustine societatile din grupul de firme pe care Nelu Iordache le controla in mod direct sau prin persoane interpuse, precum si in scop personal, dupa retragerea unor sume in numerar”.

De exemplu, Iordache ar fi folosit acesti bani pentru achizitia de terenuri in localitatea Adunatii Copaceni, dupa ce si-a obligat o parte dintre angajati sa semneze mai multe facturi false. “A platit taxe carte funciara si impozit aferente achizitionarii unui teren in comuna Adunatii Copaceni, precum si pentru materiale, lucrari si servicii de consultanta si transport necesare proiectului de constructie a unui complex in comuna Adunatii Copaceni”, au mai aratat procurorii.

In martie anul acesta, Nelu Iordache a fost condamnat de Tribunalul Bucuresti la 12 ani si 6 luni de inchisoare, intr-un dosar de evaziune fiscala prin inregistrarea unor achizitii fictive de materiale de constructii, decizia nefiind definitiva.

In 21 iulie anul acesta, el a fost ridicat de procurori din avion, de pe Aeroportul Otopeni, fiind apoi  audiat mai multe ore la DNA, intr-un dosar despre care a afirmat ca este ”un dosar de la insolventa de la Romstrade, mai vechi, din 2017”. (V.E.)

Sursa: news.ro

Leave a Reply