PREMIERA. Procurori DNA obligati de instanta la plata sumei de 25.000 de lei, daune morale, dupa ce au divulgat presei interceptari si informatii nepublice dintr-un dosar de urmarire penala

Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis, recent, sa mentina o hotarare a Curtii de Apel Bucuresti prin care Directia Nationala Anticoruptie (DNA) a fost obligata la plata sumei de 25.000 de lei, reprezentand prejudiciu moral produs unei persoane prin divulgarea, fara drept, a unor interceptari si date personale din dosarul de urmarire penala si prin comunicatele de presa.


Judecatorii Inaltei Curti au stabilit ca, in situatia publicarii in presa a unor informatii continute de dosarul penal, cand acesta se afla in faza urmaririi penale, se incalca art. 285, alin. 2) din Codul de procedura penala, care stipuleaza ca procedura din cursul urmaririi penale este nepublica.

Este vorba despre faza strangerii de probe necesare cu privire la stabilirea existentei unei infractiuni, identificarea persoanelor care au savarsit o infractiune si stabilirea raspunderii penale a acestora, pentru a se constata daca este sau nu cazul trimiterii in judecata.

In speta, judecatorii Sectiei I Civila a Inaltei Curti de Casatie si Justitie au constatat, dupa cum se mentioneaza in motivarea Deciziei nr. 913/ 21 aprilie 2021, ca, din punct de vedere al probatiunii, este suficient ca reclamantul a facut dovada publicarii in presa a unor componente ale dosarului penal aflat in custodia institutiei parate, DNA, la un moment cand procedura avea caracter nepublic, asa incat actiunea sau inactiunea acesteia (care a facut posibila incalcarea secretului etapei procedurale respective) sa imbrace forma ilicitului, fiind evident ca aceasta specificitate a fazei urmaririi penale – care intra in atributul exclusiv al procurorului si al organului de cercetare penala supravegheat de acesta – a fost incalcata. (G.I.)

Leave a Reply