Judecatorul care a prezidat procesul asasinarii unui jurnalist din Ucraina, gasit mort in apropiere de capitala Kiev. Se investigheaza posibila “ucidere cu premeditare” a magistratului

Judecatorul ucrainean care a prezidat procesul asasinarii, in 2016, la Kiev, a jurnalistului rus Pavel Seremet a fost gasit mort in satul Pohraby, districtul Brovary, in apropierea capitalei Ucrainei, informeaza presa ucraineana.


Biroul Procuraturii Regionale a anuntat, duminica, ca investigheaza posibila „ucidere cu premeditare” a unui judecator al Tribunalului districtual din Pechersk, fara a-l numi pe acesta. Pe pagina de internet a Tribunalului a aparut, insa, un anunt potrivit caruia procesele prezidate de judecatorul Vitali Pisanets au fost amanate pe termen nedefinit si vor fi redistribuite altor judecatori.

Presa ucraineana relateaza ca Pisanets a murit in seara zilei de 11 septembrie, in timp ce se afla la o intalnire cu mai multi prieteni.

Jurnalistul Pavel Seremet, de origine rusa, a fost ucis in 20 iulie 2016, prin detonarea unui dispozitiv exploziv plasat sub masina sa.

In decembrie 2019, investigatorii ucraineni au arestat trei suspecti: veteranul razboiului din Donbas, Andrii Antonenko, infirmiera militara Iana Dugar si medicul pediatru Iulia Kuzmentsa. Dugar si Kuzmenko au fost plasati, ulterior, in arest la domiciliu.

Toti trei fusesera implicati, intr-un fel sau altul, in confruntarea din estul tarii, dintre armata ucraineana si separatistii sprijiniti de Rusia. Ministerul de Interne si Politia Nationala afirmau, in decembrie 2020, ca cei trei ar fi dorit destabilizarea situatiei politice si sociale din Ucraina, prin uciderea jurnalistului rus.

Ei au negat orice implicare, iar procesul inceput in urma cu un an a suferit mai multe amanari din cauza inconsistentelor din cadrul investigatiei. Judecatorul  a prelungit in repetate randuri retinerea suspectilor Yulia Kuzmentsa, Andrei Antonenko si Iana Dugar.

In iulie, Parlamentul de la Kiev a acceptat demisia ministrului de Interne Arsen Avakov, unul dintre cei mai influenti politicieni ucraineni, care condusese ministerul timp de sapte ani. Acesta nu a oferit un motiv pentru demisie, dar unii politicieni ucraineni au sugerat ca esecul investigatiei in cazul Serement ar putea fi printre motive.

Sursa: svaboda

Leave a Reply