ARIPA SECRETA. Muzeul National de Arta Timisoara gazduieste peste 100 de lucrari plastice semnate de artisti din toata lumea (P)

Muzeul National de Arta are bucuria de a anunta deschiderea expozitiei internationale ”Aripa secreta”, in fapt un complex artistic format din pictura, sculptura, instalatii, desene si multa, multa poezie. Organizata de Galeria Triade si curatoriata de Maria Rus Bojan, expozitia se inscrie in cea de-a patra Bienala Art Encounters, intitulata ”Our Other Us” / Al Nostru Celalalt Noi.


Pornind de la metafora ”aripii secrete” din volumul de versuri al Marianei Marin, lucrarile au fost astfel selectate si panotate incat sa propuna un crenel salvator al poeziei si poesis-ului de dincolo de imagine. Pariul intregului eveniment expozitional este acela de a pune in valoare dialogul vizualului cu arhitectura sa interna, spirituala si inefabila, de a transmite cu mijloacele artelor plastice, rostul poeziei ca ”aripa secreta” cu care putem spera sa evadam din cotidian.

Cele peste 100 de lucrari sunt roadele muncii a 32 de artisti belgieni, francezi, germani, olandezi, romani, suedezi, nord si sud-americani, asiatici de toate varstele, abordand toate mijloacele de exprimare. Descoperim astfel mini lucrari ce interpreteaza cunoscute opere literare dar si o ampla instalatie de ceramica imaginand o multime de carti, texte suprapuse peste pictura sau fotografii din registrul salvator al ”aripii”.

Expozitia este sustinuta de: Centrul de Proiecte al Municipiului Timisoara, Administratia Fondului Cultural National, European ArtEst Foundation London, Ambasada Regatului Tarilor de Jos la Bucuresti, Consiliul Judetean Timis, LC Foundation, Galeria Plan B, grup Transilvae si MB Art Agency Amsterdam.

Vernisajul expozitiei va avea loc online, fiind transmis live pe pagina de facebook a Fundatiei Triade. Expozitia va putea fi vizitata in concordanta cu reglementarile anti-COVID 19 in vigoare: prezentarea unui certificat de vaccinare sau a rezultatului negativ al unui test recent, cu masca purtata regulamentar si dezinfectarea la intrare. (I.P.)

Leave a Reply