Doi jurnalisti sunt laureatii Premiului Nobel pentru Pace 2021, juriul evidentiind eforturile lor de a proteja libertatea de expresie

Premiul Nobel pentru Pace 2021 a fost decernat de Comitetul norvegian jurnalistilor Maria Ressa, din Filipine, si Dmitrii Muratov, din Rusia, pentru eforturile lor de a proteja libertatea de expresie, care este o preconditie pentru democratie si pace durabila.


Comitetul a subliniat ca cei doi jurnalisti ”reprezinta toti jurnalistii care apara acest ideal intr-o lume in care democratia si libertatea presei se confrunta cu conditii tot mai vitrege”.

Laureatii prestigiosului premiu, in valoare de zece milioane de coroane suedeze (1,1 milioane dolari), au fost anuntati de catre Institutul Nobel Norvegian la Oslo.

In varsta de 58 de ani, Maria Ressa este jurnalista filipinezo-americana. Pentru aproape doua decenii, ea a lucrat ca reporter de investigatii in Asia de Sud-Est pentru CNN. Ea a fost arestata in anul 2019, iar in 2020 a fost condamnata in baza controversatei legi filipineze impotriva criminalitatii cibernetice, o actiune catalogata de grupurile pentru drepturile omului si jurnalisti ca un atac asupra libertatii presei.

In varsta de 59 de ani, Dmitrii Muratov este un jurnalist rus, care in perioada 1995-2017 a fost redactor sef al publicatiei „Novaya Gazeta”, catalogata drept unul dintre „singurele ziare cu adevarat critice cu influenta nationala din Rusia de astazi” de catre Comitetul pentru Protectia Jurnalistilor. Muratov a scris adesea despre subiecte sensibile, inclusiv incalcari ale drepturilor omului, coruptie guvernamentala la nivel inalt si abuz de putere.

In anul 2010, lui Dmitrii Muratov i-a fost decernata Legiunea de Onoare a Frantei.

Premiul Nobel pentru Pace este unul din cele sase premii Nobel instituite prin testament de inventatorul si industriasul suedez Alfred Nobel. Este singurul premiu care se decerneaza in Norvegia, la Oslo, de catre un comitet in exclusivitate norvegian, format din 5 persoane alese din Parlamentul Norvegiei. Toate celelalte premii Nobel se decerneaza in Suedia, la Stockholm, de catre autoritati suedeze. (I.P.)

Leave a Reply