Curtea de Apel Timisoara: Accesul justitiabililor la instantele de judecata, fara certificat verde. „Prevederile H.G. nr.1130/2021 nu sunt aplicabile domeniului justitiei”

Conducerea Curtii de Apel Timisoara ne-a transmis un comunicat emis de Consiliul Superior al Magistraturii, in care se precizeaza ca activitatea instantelor de judecata si a parchetelor se va desfasura in aceleasi conditii ca si cele anterioare H.G. nr.1130/2021, act legislativ care, din 25 octombrie, institutie o serie de restrictii pandemice, printre care si interzicerea accesului in institutiile publice a persoanelor care nu detin certificat verde.


“Prevederile H.G. nr.1130/2021 nu intra in conflict si nu sunt aplicabile domeniului justitiei”, se mentioneaza in comunicatul CSM, retransmis presei de reprezentantii Curtii de Apel Timisoara.

Iata comunicatul Consiliului Superior al Magistraturii:

Prevederile H.G. nr.1130/2021 pentru modificarea anexelor nr.2 si 3 la H.G. nr.1090/2021 privind prelungirea starii de alerta pe teritoriul Romaniei incepand cu data de 10 octombrie 2021, precum si stabilirea masurilor care se aplica pe durata acesteia pentru combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, justificate in contextul pandemic existent in Romania, nu vizeaza activitatea instantelor si parchetelor de pe langa acestea.

 

In urma analizei, atat directia interna a Consiliului Superior al Magistraturii, la solicitarea presedintelui CSM, cat si Ministerul Afacerilor Interne – Departamentul pentru Situatii de Urgenta, au apreciat ca prevederile H.G. nr.1130/2021 nu intra in conflict si nu sunt aplicabile domeniului justitiei odata ce legiuitorul a stabilit printr-un demers legislativ special organizarea si desfasurarea activitatii instantelor si parchetelor de pe langa acestea in contextul pandemiei de COVID-19.

In consecinta, activitatea instantelor si parchetelor de pe langa acestea se va desfasura in aceleasi conditii ca si cele anterioare H.G. nr.1130/2021, atat in ceea ce priveste actul de judecata si de urmarire penala, cat si ceea ce priveste accesul justitiabililor in sediile acestora, cu respectarea stricta a regulilor de protectie luate de autoritati in scopul limitarii efectelor pandemiei.

Consiliul Superior al Magistraturii respinge si pe aceasta cale speculatiile publice in sensul impotrivirii fata de masurile restrictive luate prin H.G. nr.1130/2021, subliniind ca aplicabilitatea acestui act normativ nu vizeaza activitatile specifice desfasurate de instante si parchetele de pe langa acestea si recomanda, in continuare, respectarea tuturor masurilor luate de autoritati in scopul limitarii efectelor pandemiei.” (G.I.)

Leave a Reply