Universitatea de Vest din Timisoara interzice accesul studentilor la cursuri, daca nu detin certificat verde. Masura nu este aplicata de celelalte universitati, nici macar la Medicina

Senatul Universitatii de Vest din Timisoara a decis sa implementeze, inca din prima zi, HG 91/22.10.2021, prin care au fost instituite noile restrictii pandemice, astfel ca studentii vor putea participa fizic la cursuri doar daca detin un certificat verde. Paradoxal, dintre universitatile de stat din Timisoara, UVT-ul este singura care a “implementat” o astfel de prevedere, fiind mai restrictiva chiar si decat Universitatea de Medicina si Farmacie, unde se pune accentul pe respectarea masurilor de prevenire a raspandirii COVID-19 si pe testare.


„Exista acea prevedere privind institutiile publice. Este o decizie luata la nivel de Consortiu Universitaria. A fost in weekend o intalnire la Predeal in care s-a hotarat obligativitatea «certificatului verde»”, a anuntat Horea Bacanu, purtator de cuvant al Universitatii de Vest din Timisoara.

Desi in HCNSU de vineri se recomanda trecerea in online a cursurilor in urmatoarele doua saptamani, la UVT inca nu a fost luata o astfel de decizie definitiva, existand momentan facultati care functioneza fizic, strict online sau in sistem hibrid.

„Universitatile din Consortiu reitereaza ferm, si cu aceasta ocazie, necesitatea si importanta vaccinarii cadrelor didactice, a studentilor si personalului didactic-auxiliar si nedidactic din universitati pentru revenirea cat mai rapida si in conditii de siguranta maxima la invatamantul prezential si la o activitate universitara normala”, se arata intr-un comunicat de presa al Consortiului Universitaria.

In ceea ce priveste Universitatea Politehnica Timisoara (UPT), ar urma sa fie luata o hotarare luni, insa nu se stie ce rost ar avea aceasta, din moment ce oricum toate cursurile se desfasoara online. Tot luni, si conducerea Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului „Regele Mihai I al Romaniei” (USAMVB) ar trebui sa ia o hotarare in aceasta privinta.

O alta abordare exista, insa, la Universitatea de Medicina si Farmacie „Victor Babes” Timisoara (UMFT). Aici, se pune accentul mai mult pe respectarea masurilor de prevenire a raspandirii a infectiei cu SARS-CoV-2. In plus, studentii au si un centru de testare gratuita, la care pot merge sa verifice daca sunt infectati cu COVID-19 inca de la primele semne.

„La noi nu trebuie certificat. La noi, studentii trebuie sa aiba masca, sa se dezinfecteze pe maini si sa aiba temperatura sub 37,3℃, conform ordinului comun al ministerelor Educatiei si Sanatatii. Avem laboratorul nostru de testare, unde, la cerere, studentii pot sa vina se se testeze, daca au cel mai mic simptom sau stiu ca au avut contact (cu o persoana infectata – n.r.). Cursurile sunt si online si onsite (fata in fata – n.r.), depinde de spatiul pe care il avem in amfiteatru si de numarul de studenti. Acolo unde este posibil, se face onsite. Unde nu e, se face online. Lucrarile si stagiile se fac stric onsite”, ne-a declarat Octavian Cretu, rector al UMFT.

Va amintim ca, de luni, au intrat in vigoare mai multe restrictii, in mod special pentru persoanele nevaccinate. Printre altele, in institutiile publice, vizitatorii ar trebui sa aiba „certificat verde”. La fel si in cladirile de birouri cu peste 50 de persoane simultan prezente, atat pentru vizitatori, cat si pentru angajati. (Gabriela Gaspar)

Sursa: Ziua de Vest

Leave a Reply