Timisoara a ramas fara apa calda si caldura! E.ON a sistat furnizarea de gaze naturale, din cauza datoriilor neplatite de ani de zile si a lipsei de bonitate a actualei administratii USR-iste

Reteaua de termoficare a Timisoarei a intrat in colaps, de astazi, dupa ce E.ON a oprit furnizarea de gaze naturale pentru SC Colterm SA. Peste 50.000 de locuinte vor ramane fara caldura si apa calda, pana cand administratorii orasului, primarul Dominic Fritz si colaboratorii, vor gasi solutii pentru plata anticipata a gazului.


O situatie putin probabila, cata vreme Timisoara trebuie sa plateasca facturi de 1 milion de euro la fiecare doua zile, iar majoritatea furnizorilor cer garantii si plata in avans, din cauza lipsei de bonitate a administratiei Fritz.

Pe de alta parte, nu mai putin de 15 milioane de euro pe luna, bani cu care, dupa cum socotea, recent, viceprimarul Ruben Latcau, se poate reconstrui o retea de termoficare noua. Sau ridica poduri, spitale, scoli, blocuri si alte edificii cu care sa ne mandrim, dar care, oricum, nu ar tine de cald celor care isi platesc impozitele si taxele la zi, contribuie la bugetul Timisoarei, si, incepand de astazi, au ramas in frig.

„Acum cateva minute (dupa ora 12, n.r.), compania DelGaz a oprit distributia gazului pentru CET Centru si compania E.ON a sistat furnizarea gazului pentru Colterm. Am stat in negocieri cu ultimul furnizor, care, din pacate, ne-a dat un raspuns negativ. Timisoara, Colterm, nu are, momentan, o companie care ar vrea sa furnizeze gaze naturale.

Asta vine intr-un context de criza de gaz la nivel european. Majoritatea companiilor ne spun ca nu au cantitatile necesare pentru a furniza gaz catre Colterm. Existau si unii furnizori mai mici. Singura solutie ar fi fost prin plata in avans si ei sa incerce sa cumpere gazul pe care il gasesc pe piata pentru a ni-l furniza noua. Nu aveam cum sa dam aceste sume si sa semnam astfel de contracte”, a spus Fritz in legatura cu negocierile. O firma, de exemplu, a cerut o garantie de 80 de milioane de lei.

Situatia va fi dramatica atat pentru abonatii casnici, cat si pentru spitale si scoli. „Asta inseamna ca, in Timisoara, in jur de 50.000 de gospodarii vor ramane fara caldura. Spitalele vor ramane fara caldura si apa calda. La «Victor Babes» exista centrala proprie, la fel si la Maternitatea Odobescu, are o centrala care se va porni”, a continuat primarul.

Fritz face apel catre „furnizorii de gaz, mai ales catre companiile autohtone sau de stat, Romgaz sau Electrica”, dar si catre „toti cei care pot sa incurajeze aceste companii sa furnizeze gaz”.

Primarul spune si ca a continuat discutiile cu prefectul, ministrul Energiei sau Emil Boc, presedintele Asociatiei Municipiilor din Romania. Problema costurilor ar afecta mai multe orase, Fritz anticipand ca si Oradea, unde termoficarea functioneaza strict pe gaz, ar urma sa opreasca incalzirea. In plus, acesta este increzator ca se va gasi o intelegere intre partide, atat la nivel local, cat si la nivel central. In continuare, acesta propune consilierilor locali sa aprobe cresterea tarifelor, decizie care ar atrage furnizorii catre Colterm. La ora 15.00, va fi si o sedinta a Comitetului Local pentru Situatii de Urgenta.

„Verificam toate caile tehnice pentru a reduce consumul la minimum. Va fi totul trecut pe carbune. Asta este scopul, sa incercam sa negociem o cantitate de gaz mult mai mica, sa functionam pe carbune, sa reintram cu niste intervale in care Colterm ar putea sa produca apa calda si caldura. Aceasta veste este una devastatoare pentru multi timisoreni, pentru cei care sufera in spitale, medici si asistente, oricum epuizati. Pentru varstnici, cei mici, pentru cei care lucreaza de acasa. Pot sa spun ca vom face tot posibilul pentru a trece peste aceasta perioada si sa repornim caldura in Timisoara cat mai repede posibil”, a completat Fritz.

Acesta a vorbit si de insolventa: „Astazi, instanta a si deschis procedura de insolventa. Acum, compania poate sa concentreze pe plata facturilor curente si nu mai trebuie sa dea banii pe datoriile istorice. Sper ca asta ne va ajuta sa gasim o solutie inclusiv pentru aceasta criza. Sunt foarte constient ca, in acest context, sa anunt o propunere de majorare poate sa para absurd, dar tocmai motivul ca compania Colterm a vandut caldura si apa calda mult sub pretul productiei ne-a dus in situatia in care suntem. Este destul de evident ca o triplare nu ar fi in niciun fel realist sau suportabil catre populatie. Propunerea mea este o dublare, la 416 de lei/MWh, dar cred ca este un pas necesar tocmai pentru a creste increderea furnizorilor”.

Intrebat daca isi asuma faptul ca ultimele conduceri ale Colterm, numite de el, au dorit trecerea productiei de energie termica de pe carbune pe gaz, acesta a evitat un raspuns direct.

„In primavara, aveam de cumparat 50 mililioane de lei pentru emisiile de CO2 produse prin arderea carbunelui, bani pe care nu ii aveam. Au facut un calcul, in primavara. Din august, au explodat preturile. Au trebui sa adapteze schema, dar problema ramane aceeasi, ca in primavara viitoare o sa ne confruntam cu o factura pentru aceste certificate. Faptul ca problema este una la nivel european, imi da o oarecare speranta ca acest mecanism va fi regandit”, a raspuns acesta.

La final, Fritz a spus ca isi o parte din vina, insa numai cea care tine de prerogativele primarului, nedorind ca el sa fie „scos tap ispasitor” pentru toate deciziile care, adunate, au adus Coltermul in criza actuala. (M.I.)

One thought on “Timisoara a ramas fara apa calda si caldura! E.ON a sistat furnizarea de gaze naturale, din cauza datoriilor neplatite de ani de zile si a lipsei de bonitate a actualei administratii USR-iste

  1. Pentru astia cele mai complexe lucrari au fost sa angajeze tineretul usr-ist,pe baietii cu rucsacuri,in diferite functii prin primarie,si acu vreti sa rezolve problema Colterm?E o lucrare prea complexa pentru capul lor…

Leave a Reply