Certificatul verde, nelegal in Romania! Presedintele Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii spune ca limitarea drepturilor cetatenilor se poate face numai prin lege

Csaba Asztalos, presedintele Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD), a spus la Digi24.ro ca certificatul verde nu reprezinta o discriminare, dar ca felul in care a fost adoptat, prin hotarare de guvern, este NELEGAL. In opinia sa, drepturile fundamentale si libertatile omului pot fi limitate, potrivit articolului 53, alineatul 1, din Constitutie, insa aceste limitari trebuie sa aiba loc numai prin lege.


„Ceea ce se intampla in Romania, astazi, introducerea certificatului verde, de exemplu in zona de HoReCa sau pentru accesul in institutii publice printr-un act administrativ, adica hotarare de guvern, este nelegala.

Acest aspect poate fi constatat doar de Curtea de Apel, pentru ca hotararile guvernului pot fi atacate doar in contencios administrativ, nu este de competenta Curtii Constitutionale.

Marea problema este ca, in acest moment, Romania nu are o procedura rapida de solutionare a acestor plangeri, asa cum anul trecut CCR a cerut Parlamentului sa adopte o astfel de procedura”, a precizat Csaba Asztalos.

De ce, in momentul de fata, certificatul verde este in afara limitelor legale?

„Pentru ca nu se indeplineste o conditie de forma, nu de fond. De ce cere Constitutia sa se adopte aceste limitari prin lege? Pentru ca o limitare este o situatie de exceptie si trebuie sa am garantii. Parlamentul este legiuitorul nostru, adoptand o lege organica in acest caz ofera acele garantii. Parlamentul nostru, vedem, trebuia inca din iulie-august sa adopte acest instrument ca sa nu ajungem aici”, a explicat presedintele CNCD. (Gabriela Gaspar)

Leave a Reply