Un barbat care a cerut unui afacerist o spaga de 150.000 de euro pentru Marcel Vela, in perioada cand era primar al Caransebesului, condamnat la 3 ani de inchisoare

Curtea de Apel Bucuresti a hotarat luni, 25 octombrie, sa-l condamne la inchisoare cu executare pe inculpatul Gheorghe Adrian Rafael, care s-a folosit de numele fostului ministru de interne, Marcel Vela, pe vremea cand acesta era primar in Caransebes, in savarsirea infractiunii de trafic de influenta.


Admite apelul declarat de catre Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Directia Nationala Anticoruptie impotriva sentintei penale nr. 895/22.07.2021 a Tribunalului Bucuresti pronuntata in dosarul cu nr. 20214/3/2020. Desfiinteaza, in parte, sentinta apelata si rejudecand: condamna pe inculpatul Gheorghe Adrian Rafael la pedeapsa de 3 ani inchisoare pentru savarsirea infractiunii de trafic de influenta, pedeapsa ce se va executa in regim de detentie.

In baza art. 67 Cp aplica inculpatului pedeapsa complementara a interzicerii drepturilor prev. de art.66 lit.1 lit.a si b Cp pe o durata de 2 ani, dupa ramanerea definitiva a hotararii de condamnare, conform art.68 alin.1 lit.b Cp. In temeiul art.65 alin.1 C.p., interzice inculpatului drepturile prev. de art.66 alin.1 lit.a, si b C.p., ca pedeapsa accesorie, care se executa de la pronuntarea prezentei hotarari.

Mentine celelalte dispozitii ale sentintei apelate care nu contravin prezentei decizii. In baza art. 421 pct.1 lit. b CPP. respinge, ca nefondat, apelul declarat de inculpatul Gheorghe Adrian Rafael impotriva sentintei penale nr. 895/22.07.2021 a Tribunalului Bucuresti pronuntata in dosarul cu nr. 20214/3/2020. In temeiul art. 275 alin. 3 C.p.p. cheltuielile judiciare avansate de catre stat raman in sarcina acestuia. Definitiva”, se mentioneaza in decizia instantei.

La instanta de fond, Tribunalul Bucuresti, inculpatul Gheorghe Adrian Rafael fusese condamnat tot la 3 ani de inchisoare, dar cu suspendarea executarii pedepsei, pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani si 6 luni.

Reamintim ca denuntul in acest caz a fost depus, in 2016, la DNA Ploiesti, de catre un om de afaceri care a aratat ca, in 2013, o persoana fizica fara calitate speciala, Gheorghe Adrian Rafael, i-a cerut mita 150.000 de euro pentru primarul Caransebesului, Marcel Vela.

Denuntatorul a aratat ca suma a fost ceruta pentru ca firma sa sa fie favorizata la o licitatie pentru un proiect european transfrontalier al Primariei Caransebes in valoare de peste 1,2 milioane de euro. Chiar daca denuntul a fost depus in 2016, in dosar a inceput sa se lucreze efectiv abia in 2019, cand acesta a fost preluat de la DNA Ploiesti la structura centrala.

Astfel, denuntatorul a aratat ca Adrian Gheorghe Rafael i-a cerut un procent de aproximativ 10% din valoarea contractului viitor ce urma sa aiba ca obiect achizitia de echipamente/ bunuri pentru proiectul ”Managementul comun al situatiilor de urgenta in zona Caransebes-Juzno Banatsky” cu ocazia unei licitatii publice organizata de Primaria Mun. Caransebes, lasand sa se creada ca are influenta asupra lui Marcel Vela”.

La proces, Gheorghe Adrian Rafael a recunoscut acuzatiile procurorilor DNA si a optat pentru judecata in procedura simplificata, pe baza probelor din rechizitoriu. (V.E.)

Leave a Reply