PE SURSE. Social-democratii lui Marcel Ciolacu ar accepta sa revina la Palatul Victoria, dar cu propriul premier si cel putin 7 ministri

Dupa ce, luni seara, liderii PNL au decis sa reia negocierile pentru formarea unei majoritati in Parlament, astfel incat sa reuseasca sa treaca un guvern, iar la nivel oficial declaratiile liberalilor ar favoriza o refacere a fostei aliante cu USR, in interiorul partidului s-a discutat aplicat despre o coalitie cu PSD. Social-democratii au schimbat si ei discursul si au facut, de data asta, public faptul ca isi doresc sa se intoarca la Palatul Victoria.


„Partidul Social Democrat isi asuma si in aceasta criza sa intre la guvernare. Vom vedea inspre ce directie duc lucrurile”, a declarat, marti dimineata, presedintele PSD, Marcel Ciolacu.

„Am constatat ca, dupa inca zece zile de criza, anumiti lideri politici au spus clar ca nu poate sa treaca prin Parlament un guvern minoritar, lucru pe care noi il spunem de la inceputul crizei, ca indiferent daca este un guvern USR, PNL, PSD, Romania nu are nevoie in acest moment de un guvern minoritar. Toate scenariile raman deschise in continuare si cred cu tarie ca intoarcerea la popor (alegeri anticipate – n.r.) este cea mai corecta”.

„Nu avem conditii (pentru intrarea la guvernare – n.r.), nu am discutat (…) vorbesc cu toata lumea la telefon, nu am nicio retinere, indiferent din ce zona politica vin aceste telefoane”, a spus Ciolacu, insa, potrivit informatiilor din interiorul partidului, PSD ar putea solicita chiar postul de prim-ministru in viitorul Guvern.

Calculele social-democratilor arata ca PNL, alaturi de UDMR, chiar daca i-ar convinge pe cei de la USR sa revina in Coalitie, nu ar avea voturi suficiente pentru a trece Guvernul prin Parlament, din cauza grupului de parlamentari controlati de Ludovic Orban, care nu mai sustin deciziile partidului, si, se pare, si din cauza ca grupul minoritatilor nationale nu ar fi de acord sa voteze un Executiv din care ar face parte USR.

„Daca nu ne dau premierul, atunci sa faca guvernul cu USR, ceea ce nu pot sa faca si tot la noi ajung”, au explicat, pentru Digi24.ro, surse din conducerea PSD. 

Social-democratii ar intra la guvernare cu prima garda a partidului, si ar dori sa primeasca ministere cheie, precum MAI, unde este vehiculat ca posibil ministru fostul premier Mihai Tudose.

Avand in vedere ca sunt puse la bataie si posturile de presedinti ai Camerei Deputatilor si Senatului, presedintele PSD, Marcel Ciolacu, si-ar dori sa ocupe locul eliberat prin demisia lui Ludovic Orban.

O alta informatie interesanta vizeaza posibilitatea desemnarii ca prim ministru de catre presedintele Klaus Iohannis a unui lider PNL. Astfel, social-democratii ar putea accepta varianta Ciuca nominalizat din nou, insa refuza categoric sa sustina ipoteza cu Lucian Bode in fruntea Guvernului. (Mara Ion)

Sursa: Digi24

Leave a Reply