Ambasadorul Republicii Macedonia de Nord in Romania, in vizita la CCIA Timis. „Statul macedonean ofera investitorilor straini conditii foarte bune”, a subliniat demnitarul

Ambasadorul Republicii Macedonia de Nord in Romania, E.S. Gabriel Atanasov, s-a intalnit ​cu presedintele executiv al Camerei de Comert, Industrie si Agricultura Timis (CCIAT), Florica Chirita, in cadrul unei vizite de lucru care a avut loc, in urma cu cateva zile, la Timisoara.


In debutul intrevederii, inaltul diplomat a mentionat scopul vizitei la Timisoara si la Camera de Comert. „Rolul nostru, al Ambasadei, este acela de a atrage cat mai multe firme romanesti care sa investeasca in Republica Macedonia de Nord.

Statul macedonean ofera investitorilor straini conditii foarte bune, facilitati atractive. Exista o numeroasa comunitate aromana, multi vorbitori de limba romana (…). Pe de alta parte, in Romania traiesc in prezent medici, sportivi, angajati in multinationale, studenti din Macedonia.

De aceea cred ca tarile noastre pot fi parteneri de incredere in identificarea modalitatilor de dinamizare a relatiilor bilaterale”, a declarat ambasadorul Republicii Macedonia de Nord in Romania.

In interventia sa, presedintele executiv al CCIAT, Florica Chirita, a facut o prezentare succinta a economiei judetului Timis si a schimburilor comerciale bilaterale, un scurt istoric al relatiilor dintre CCIAT si entitati din Macedonia de Nord cat si a prezentei afacerilor macedonene in judetul Timis.

Astfel, conform statisticilor Oficiului Registrului Comertului Timis, la 30 iunie 2021 erau inmatriculate 17 firme active cu asociati din Macedonia. „Nu vrem sa fim o tara de sub-contractori. Incercam sa oferim firmelor timisene oportunitatea de a se implica in internationalizare dincolo de piata interna, indreptandu-ne atentia spre pietele extra-comunitare”, a spus presedintele executiv al CCIAT.

Intrevederea s-a finalizat cu stabilirea de comun acord a unor actiuni si evenimente comune. Astfel, in cursul lunii noiembrie a.c. va fi organizat un webinar pentru companiile timisene, la care institutii de profil din R. Macedonia de Nord vor oferi informatii necesare despre oportunitatile de afaceri, facilitatile fiscale si logistice etc.

Webinarul va fi urmat de un Forum de Afaceri romano-nord macedonean, care va avea loc la Skopje, in primavara anului viitor.

La intalnire a participat si Pavel Dupta, consul onorific al Republicii Macedonia de Nord la Timisoara, colaborator si partener traditional al CCIA Timis, care va sprijini toate aceste proiecte destinate dezvoltarii schimburilor economice dintre cele doua tari. (I.P.)

NOTA: Informatii suplimentare la tel. 0722503138, e-mail: rolinic@cciat.ro, Rodica Olinic – consilier RP.

Leave a Reply