Frauda de 50.000 de euro la o firma de curierat! Procurorii DIICOT Timisoara au retinut 4 persoane, printre care si un supervizor si un agent de teren al transportatorului

Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism – Serviciul Teritorial Timisoara, impreuna cu ofiteri de politie judiciara din cadrul BCCO Timisoara, au efectuat, astazi, un numar de patru perchezitii domiciliare pe raza judetelor Timis si Vrancea, intr-o cauza vizand destructurarea unui grup infractional organizat, specializat in savarsirea infractiunii de frauda informatica.


In cauza s-a retinut faptul ca, incepand luna noiembrie 2019, doi suspecti, angajati ai unei firme de curierat, impreuna cu alte doua persoane au constituit o grupare infractionala avand drept scop fraudarea coletelor continand bunuri de lux, prin efectuarea de comenzi sau cumparaturi de obiecte vestimentare valoroase prin intermediul firmei de curierat.

Dupa primirea coletelor, acestea erau ulterior returnate firmelor expeditoare, dupa ce continutul lor era inlocuit cu diverse obiecte fara valoare pentru a respecta gramajul initial, creand astfel un prejudiciu firmei de curierat de aproximativ 50.000 euro.

Unul dintre suspecti, supervizor in cadrul firmei de curierat, modifica sistemul informatic al societatii privind statusul coletelor, operand in sistem returnarea acestora catre firma expeditoare, ca fiind necorespunzatoare pentru clientul care le-a comandat, insa, in fapt, bunurile din colete erau sustrase de catre membrii gruparii si inlocuite cu alimente.

Un alt membru al gruparii, agent de teren angajat al firmei de curierat, modifica informatiile comenzilor plasate de catre membri, in sensul ca nu opera in statusul companiei, livrarea acestora si nici nu emitea factura. Acesta introducea diverse mentiuni care sa nu trezeasca suspiciuni celorlalti angajati ai societatii care vizualizau baza de date, cum ar fi faptul ca respectivul client nu a fost gasit la adresa.

Ceilalti doi membri ai gruparii, in calitate de clienti, comandau frecvent bunuri de lux, achitand produsele cu cardul bancar, direct curierului, pentru ca a doua zi sa solicite returnarea coletului pe motiv de neconformitate a calitatii produselor, incasand suma de bani achitata. Odata reajunse la firmele expeditoare, se constata faptul ca in locul bunurilor de lux, in colete se gaseau diferite alimente.

In urma perchezitiilor, au fost descoperite si ridicate, in vederea confiscarii, mai multe telefoane mobile si stick-uri de memorie.

La sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Timisoara, vor fi conduse, in vederea audierii, un numar de 4 persoane.

Actiunea a beneficiat de sprijinul lucratorilor de politie din cadrul Inspectoratului de Politie Judetean Vrancea si al jandarmilor din cadrul Gruparii de Jandarmi Mobila “Glad Voievod” Timisoara. (I.P.)

Foto: arhiva

Leave a Reply