BNR a prezentat oficial noua bancnota de 20 de lei, care va fi pusa in circulatie din 1 decembrie. Este prima bancnota romaneasca pe care apare o personalitate feminina – Ecaterina Teodoroiu

Prezentata de guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, noua bancnota raspunde interesului public legitim, care a gasit o larga sustinere la nivelul societatii, sustinandu-se consolidarea egalitatii de gen si a rolului major al personalitatilor feminine in istoria si societatea romaneasca.


Bancnota cu valoarea nominala de 20 lei este imprimata pe suport de polimer, in tehnica mixta plana/in relief, cu dimensiuni de 136 x 77 mm si culoare predominant verde oliv.

Pe aversul bancnotei se regasesc urmatoarele elemente grafice reprezentative: portretul Ecaterinei Teodoroiu, anii intre care a trait (1894-1917), un element floral reprezentand un buchet de branduse. In plan secund, in zona centrala este reprezentata o insigna a Asociatiei Cercetasii Romaniei. Pe reversul bancnotei compozitia grafica include: o reprezentare a Victoriei inaripate de pe Medalia Victoriei, o imagine a Mausoleului de la Marasesti, iar in spatele Mausoleului, o floare de crin.

In scopul protejarii impotriva falsificarii, bancnota include o serie de elemente de siguranta – unele destinate publicului, altele detectabile cu aparatura speciala, destinate lucratorilor din sistemul bancar.

Punerea in circulatie a bancnotei cu valoarea nominala de 20 lei se va face prin sucursalele regionale Bucuresti, Cluj, Constanta, Dolj, Iasi si Timis ale Bancii Nationale a Romaniei.

Totodata, incepand cu 1 decembrie 2021, Banca Nationala va lansa in circuitul numismatic replica pe suport de polimer dupa prima bancnota de 20 lei emisa de Banca Nationala a Romaniei in anul 1881. Tirajul pentru aceasta emisiune numismatica este de 30.000 bucati. Pretul de vanzare al replicii pe suport de polimer dupa prima bancnota de 20 lei emisa de Banca Nationala a Romaniei in anul 1881 este de 100 lei.

Replica pe suport de polimer dupa prima bancnota de 20 lei emisa de Banca Nationala a Romaniei in anul 1881 are dimensiuni: 168 x 96 mm, culoare predominanta: albastru cobalt si este imprimata in tehnica plana, pe suport de polimer.

Pe aversul replicii se regasesc urmatoarele elemente grafice reprezentative: doua ferestre transparente, intr-una figurand valoarea nominala a replicii “20” in stanga si in cealalta figurand portretul imparatului Traian, laureat, orientat spre stanga. Sub cele doua ferestre transparente sunt doua altare cu baza inalta, iar pe corpul altarelor se regaseste un cartus rectangular cu inscriptia “ROMANIA”. In centru se afla un cartus curbat cu inscriptia “BANCA NATIONALE A ROMANIEI”, sub care sunt inscrise: numarul de serie, data emisiunii “19 Ianuariu 1881.”, valoarea nominala “DOUE DIECI LEI” si semnaturile guvernatorului, directorului si casierului central.

Tot pe avers sunt imprimate: un cartus in care este inscrisa valoarea nominala “20”, de care se sprijina, in stanga, un tanar reprezentand personificarea industriei, iar, in dreapta, un alt tanar reprezentand personificarea comertului, numarul de control si anul lansarii in circuitul numismatic “2021”, tiparite cu cerneala de culoare neagra si caractere de aceeasi inaltime.

Pe reversul replicii compozitia grafica include elemente decorative. In centru se regaseste un medalion cu portretul imparatului Traian, laureat; circular este inscris textul penalitatilor si, in partea inferioara, valoarea nominala a bancnotei “DOUE DIECI LEI”. Deasupra medalionului este valoarea nominala a bancnotei “DOUE DIECI LEI”, iar dedesubt, un cartus rectangular cu inscriptia “ROMANIA”. In dreapta si in stanga medalionului central sunt doua medalioane cu rama decorata, ce contin ferestrele transparente. Sub fiecare dintre medalioanele laterale se afla cate un cartus in care este inscrisa valoarea nominala “20”. (I.P.)

Leave a Reply