Testele de saliva vor fi folosite incepand de azi, in scoli, odata cu revenirea copiilor in banci dupa mini-vacanta de 1 decembrie

Testarea va avea loc atat in salile de clasa si alte spatii, sub indrumarea cadrelor medicale sau a responsabililor desemnati de catre unitatea de invatamant, cat si la domiciliul elevului, sub ghidarea parintilor. De altfel, utilizarea testelor a fost explicata si prin intermediul clipurilor video realizate de ministrii Sanatatii si Educatiei.


Potrivit procedurilor, testele cu rezultat pozitiv vor fi colectate de personalul responsabil al unitatii de invatamant, fiind considerate deseuri medicale cu potential infectios. Acestea vor fi aruncate in cosuri speciale, prevazute cu capac, pedala si sac, urmand sa fie colectate si eliminate conform protocolului.

A fost comandata prima transa de teste in numar de 6,5 milioane. Urmatoarele transporturi vor ajunge in prima parte a lunii decembrie, acestea sunt livrate dezasamblate. Angajatii scolilor se vor ocupa de asamblarea acestora, pentru a putea fi folosite in mod corect de catre elevi.

Declaratiile ministrului

„Fiecare scoala are un director. Directorul este responsabil pentru managementul acelei scoli. Va apela la colegi, cadre didactice, va apela la personal didactic si didactic auxiliar, personal nedidactic, si acolo unde exista un rol foarte important, ii rog pe cei care sunt angajati ai Ministerului Sanatatii, asistenti medicali, sa se implice in acest proces. Sunt convins ca se vor implica”, a declarat ministrul Educatiei”.

In situatia in care infrastructura scolii nu permite realizarea testarii, sarcina revine parintilor:

Acolo unde profesorii considera ca nu se pot implica in acest proces sau nu exista infrastructura, elevii primesc testele pentru o saptamana si pot fi administrate acasa, sub supravegherea parintilor.

Daca se administreaza de catre parinti sau in prezenta parintilor, in mod evident, nu mai necesita acordul expres al acestora, deoarece parintii sunt cei care le administreaza”.

Daca rezultatul unui test administrat acasa este pozitiv, trebuie sa fie anuntata scoala: „Important este sa putem raporta, sa raportam corect si in timp rezultatele acestor teste catre scoala si catre medicul de familie, daca este vorba de un rezultat pozitiv”. (G.G.)

Leave a Reply