Iulius Mall, parte a ansamblului urbanistic mixed-use Iulius Town Timisoara, certificat LEED® Gold pentru sustenabilitatea cladirii (P)

Iulius Mall, parte a celui mai mare ansamblu mixed-use de regenerare urbana din vestul tarii, Iulius Town Timisoara, a primit certificarea LEED® GOLD din partea US Green Building Council. Compania IULIUS detine singura retea nationala de mall-uri certificata LEED® din Romania, toate proiectele sale fiind orientate catre alinierea la standardele internationale de sustenabilitate.


Certificarea din punct de vedere sustenabil a intregului portofoliu de operatiuni IULIUS, inclusiv a proiectelor aflate in dezvoltare, este parte a strategiei de sustenabilitate a Grupului IULIUS, axata pe trei piloni principali – mediu, investitiile in oameni si comunitate – punand accent pe cele mai bune practici ce tin de guvernanta corporativa si etica in afaceri.

Cu 105.000 mp inchiriabili, Iulius Mall Timisoara detine cea mai mare suprafata de shopping din afara Capitalei, dupa ce, in anul 2019, a fost integrat in ansamblul mixed-use Iulius Town. Astfel, o zona cu un caracter industrial a fost revitalizata intr-un lifestyle center occidental, printr-o investitie totala ce depaseste 442 de milioane de euro.

De curand, Iulius Mall a primit certificarea LEED® Gold din partea US Green Building Council, dupa ce, in 2014, fusese certificat LEED® Silver. Procesul de certificare este un angajament continuu asumat pentru a reduce amprenta de carbon a Iulius Mall. Distinctia obtinuta anul acesta a marcat progresul Iulius Mall, datorita atentiei acordate gestionarii sustenabile a spatiilor verzi, a suprafetelor exterioare si a deseurilor, a imbunatatirii eficientei energetice, a reducerii consumului de apa si asigurarii unei calitati ridicate a aerului interior.

„Suntem deosebit de incantati de faptul ca, in urma investitiilor realizate si a politicilor implementate, Iulius Mall a reusit sa evolueze la capitolul <<cladire verde>> si sa inregistreze performante majore la nivelul indicatorilor de sustenabilitate. Totodata, rezultatul este cea mai buna dovada de recunoastere a faptului ca proiectele noastre contribuie la crearea unor comunitati mai durabile si reprezinta pasi concreti spre un mediu mai sanatos si prietenos cu oamenii”, a declarat Dan Adrian Chelaru, Group Sustainability Officer al companiei IULIUS.

„Certificarea LEED® Gold obtinuta de Iulius Mall reprezinta confirmarea alinierii la practicile sustenabile de operare si mentenanta internationale. Ne bucuram ca am facut parte din acest proces, in care Iulius Mall a demonstrat ca o echipa dedicata si investitiile pentru un viitor sustenabil genereaza efecte imediate in eficienta consumului de energie, optimizarea consumului de apa, protectia mediului inconjurator prin gestionarea sustenabila a deseurilor si implementarea de politici de achizitii si curatenie ecologice”, a declarat Roxana Isopescu, LEED AP O+M, Senior Sustainability Consultant, Green and Healthy Buildings Certifications Division, Colliers.

Pe langa respectarea celor mai inalte cerinte tehnice moderne, solutiile implementate, confort si siguranta, Iulius Mall dispune, prin localizarea in ansamblul Iulius Town, de 600 locuri de parcare pentru biciclete, de spatii de incarcare pentru masinile electrice, acces foarte bun la mijloacele de transport in comun, pentru a reduce poluarea si diminuarea folosirii masinilor personale, si de acces la un parc de aproximativ 5 hectare.

Despre LEED®

Sistemul de rating LEED® (Leadership in Energy and Environmental Design), elaborat de U.S. Green Building Council, reprezinta cel mai important program destinat cladirilor, locuintelor si comunitatilor, care sunt proiectate, construite, intretinute si operate cu scopul de a obtine o performanta imbunatatita din punct de vedere al sanatatii mediului si oamenilor. A fost conceput in anul 1993, in Statele Unite ale Americii, si s-a raspandit in intreaga lume, fiind utilizat in 167 tari, pe toate continentele.

Despre IULIUS

Compania IULIUS este singurul dezvoltator si operator de proiecte mixed-use de regenerare urbana din Romania, cu o experienta de peste 20 de ani in real estate. Portofoliul este compus din doua proiecte mixte (Palas Iasi si Iulius Town Timisoara), reteaua nationala Iulius Mall (Iasi, Cluj-Napoca, Suceava) si 13 cladiri de birouri clasa A (7 la Iasi si cate 3 la Cluj-Napoca si Timisoara).

Sustenabilitatea este integrata in modelul de business IULIUS. Compania detine singura retea nationala de mall-uri certificata LEED® din Romania. Totodata, imobilele de birouri din portofoliu au certificari pentru cladiri verzi. In ansamblul Iulius Town Timisoara, United Business Center 3 a fost certificata LEED® PLATINUM, United Business Center 1  – LEED® Gold Core&Shell Development, iar United Business Center 2  – LEED® Gold Existing Buildings Operations and Maintenance.

Ansamblul mixt Palas Iasi este singurul proiect certificat LEED® Neighborhood Development din Europa Centrala si de Est. Totodata, Palas Campus, cel mai mare pol de business din afara Capitalei, care se construieste la Iasi, se afla simultan in doua procese de certificare – EDGE (Excellence in Design for Greater Efficiencies) si LEED®.

Despre Colliers

Colliers este membru activ al USGBC inca din anul 2008, fiind parte din cea mai importanta coalitie de lideri care lucreaza pentru transformarea modului in care cladirile si comunitatile sunt proiectate, construite si operate.

GBCI (Green Building Certification Institute) a desemnat Colliers LEED® Proven Provider™ pentru standardul de certificare LEED O+M si standardul de certificare LEED ID+C. Programul LEED Proven Provider a fost dezvoltat pentru a eficientiza procesul de verificare LEED pentru organizatiile cu experienta, care demonstreaza rezultate excelente si consecvente in administrarea proiectelor LEED.

Colliers este una dintre primele firme de consultanta imobiliara din Romania care ofera servicii de consultanta pentru certificarile LEED, BREEAM si WELL de peste 10 ani, cu un portofoliu de peste 3,2 milioane mp de proiecte certificate sau in curs de certificare.

 

Leave a Reply