Memorialul Revolutiei de la Timisoara, actiuni dedicate comemorarii a 32 de ani de la declansarea evenimentelor care au dus la caderea comunismului din Romania

Memorialul Revolutiei de la Timisoara a gazduit, joi, 16 decembrie, de la ora 10, la Capela Eroilor, aflata la parterul cladirii in care institutia isi desfasoara activitatea, o slujba de pomenire in memoria martirilor care si-au dat viata pentru libertate, in decembrie 1989


Cu acest prilej, preotul Ionel Popescu i-a pomenit pe toti cei 93 de eroi martiri, care si-au pierdut viata in zilele revolutiei. Primii morti au fost in 17 decembrie, cand fortele de opresiune au impuscat nu mai putin de 62 de oameni, care au iesit pe strazi pentru a protesta impotriva comunismului.

Tot astazi, intre orele 09 – 18, la sediul Memorialul Revolutiei Timisoara, pe strada Oituz nr. 2B, a avut loc si Ziua portilor deschise.

“E momentul sa ne reamintim acele zile fierbinti din 1989, incepand cu 15 – 16 – 17 decembrie, primele zile ale revolutiei. In 16 decembrie, seara, s-a strigat pentru prima data Libertate! Jos comunismul! Jos Ceausescu! pentru care puteai sa faci puscarie sa nu mai fii liber niciodata. De aceea ziua de 16 decembrie este asa de importanta pentru Timisoara si pentru intreaga revolutie, fiindca e ziua curajului. Cetatenii au avut curajul sa infrunte autoritatile regimului comunist si fortele de represiune ceausiste”, a rememorat Gino Rado, presedintele Asociatiei Memorialului Revolutiei de la Timisoara.

O alta actiune comemorativa organizata tot astazi, intre orele 10,30 – 13, a fost traditionalul pelerinaj la monumentele din oras dedicate eroilor martiri. Pelerinajul a fost organizat in parteneriat cu Inspectoratul Scolar Judetean Timis, Casa Corpului Didactic si 15 scoli, prezente la eveniment. (I.P.)

Sursa foto: ziuadevest.ro

Leave a Reply