Sfantul Daniel, sarbatorit, astazi, de Biserica Ortodoxa. Este considerat a fi ocrotitorul emigrantilor sau a celor care au fost dusi in exil

Biserica Ortodoxa il sarbatoreste, in fiecare an, in ziua de 17 decembrie, pe proorocul Daniel, care este considerat a fi ocrotitorul celor care au emigrat sau au fost dusi in exil. Potrivit cartilor sfinte, pentru ca nu a vrut sa se inchine idolilor, a fost aruncat in groapa cu lei, de doua ori, si a scapat nevatamat. In aceeasi data, sunt pomeniti si tinerii sfinti Anania, Azaria si Misail.


Nume care se sarbatoresc de Sfantul Daniel. Cui ii poti spune ”La multi ani!”

Daniel este un nume masculin si un prenume de origine ebraica. Inseamna „Dumnezeu este judecatorul meu”. Este un nume comun pentru barbati si este, de asemenea, utilizat ca si nume de familie. Este si baza pentru diverse derivate de nume si prenume. Numele de „Daniil” este comun in Rusia.

Printre cei care isi sarbatoresc astazi onomastica se regasesc cei care poarta numele de: Daniel, Daniela, Dan, Dana, Dani, Danny, Danut, Danuta, Danu, Danielle, Daniil, Danila, Danita si Daniels.

Numele Profetului Daniel inseamna „Domnul este Judecatorul meu” sau „Domnul judeca”.

Ce semnificatie are numele de Daniel/ Daniela

Numele de Daniel/ Daniela provine din limba ebraica si inseamna: ”Dumnezeu m-a judecat”, acest nume amintindu-ne ca niciodata nu trebuie sa uitam ca Dumnezeu ne va judeca pentru tot ceea ce am facut in viata, bun sau rau.

Dumnezeu este milostiv si bun, dar in acelasi timp este drept si rasplateste pe fiecare dupa inima si dupa faptele sale.

Vazandu-ne credinta, gandurile si intentiile noastre, Dumnezeu ne asculta rugaciunile si ne indruma pasii in viata. Sa cautam deci sa ne ferim de pacate, sa ducem o viata cinstita, rugandu-ne Domnului sa ne judece cu mila si cu blandete, la fel cum un copil isi roaga parintii cu sinceritate si cainta sa il ierte pentru o greseala facuta.

„Nu judecati si nu veti fi judecati; iertati si veti fi iertati!” – Sfanta Scriptura, Evanghelia dupa Matei, cap. 7, versetul 1.

Cine a fost Sfantul Daniel – ocrotitorul emigrantilor

Sfantul Proroc Daniel s-a nascut din semintia lui Iuda, semintie imparateasca. A trait cu 460 de ani inainte de Hristos. Cand Ierusalimul a fost cucerit de imparatul babilonean Nabucodonosor, Daniel si tinerii Anania, Azaria si Misail au fost luati robi. Datorita intelepciunii sale, Daniel este chemat de catre Nabucodonosor la palatul sau, impreuna cu cei trei tineri.

Refuza sa se hraneasca din bucatele imparatului si ii descopera acestuia ca printr-o alta hrana (doar seminte si apa) se pot arata mai frumosi la chip decat cei ce se hraneau din masa imparatului. A talcuit visele lui Nabucodonosor, vise pe care niciun vrajitor de la palatul acestuia nu a reusit sa le explice.

Pentru ca nu s-au inchinat unei statui a imparatului, cei trei tineri au fost aruncati intr-un cuptor incins. Datorita credintei lor, Dumnezeu va preface focul in roua. Motivul pentru care nu a fost aruncat si Daniel a fost acela ca el primise numele Baltazar de la Asfanez, conducatorul eunucilor de la palatul lui Nabucodonosor, iar la babilonieni numele acesta era de o mare cinste, caci era nume de dumnezeu.

Refuza sa se inchine idolilor si este aruncat intr-o groapa cu lei, in vremea imparatului Darie, din care va iesi nevatamat. In urma acestei minuni, imparatul Darie a scris la toate popoarele: „Pacea voastra sa se inmulteasca. De mine s-a dat aceasta porunca in tot pamantul imparatiei mele, ca fiecare sa se cutremure si sa se teama de Dumnezeul lui Daniil, pentru ca Acela este Dumnezeul cel viu, Care este in veci si imparatia Lui nu se va strica si stapanirea Lui indelung stapaneste, sprijineste si izbaveste. Apoi face semne si minuni in cer si pe pamant, caci a izbavit pe Daniel din gurile leilor”.

Mai tarziu va fi aruncat pentru a doua oara intr-o groapa cu lei din cauza credintei in Dumnezeu, dar si de aceasta data va iesi nevatamat.

Cand imparatul Cirus le-a permis evreilor sa se intoarca in tara lor de origine, Daniel a ramas in continuare cu persoanele care nu s-au mai intors. Astfel, Daniel devine ocrotitorul celor care au emigrat sau au fost dusi in exil.

Daniel si cei trei tineri au murit in vremea imparatului Atic. Din Sinaxar aflam ca la Invierea lui Hristos, au inviat si acestia si s-au aratat multora.

Sfintii Parinti au randuit ca pomenirea lor sa fie facuta cu sapte zile inainte de nasterea Mantuitorului, pe motiv ca acestia erau din semintia Iudeii, din care si Mantuitorul nostru Isi trage neamul dupa trup.

Daniel insemna, in evreieste, „Dumnezeu este judecatorul meu“. Sfantul Proroc Daniel se numara intre cei patru mari Proroci ai Vechiului Testament, impreuna cu Sfintii Isaia, Ieremia si lezechiel.

sursa: crestinortodox.ro

Leave a Reply