Punct de trecere a frontierei pe canalul Bega, pentru deschiderea traficului fluvial catre Serbia! Consiliul Judetean Timis a demarat procedurile pentru construirea Vamii Uivar

Consiliul Judetean Timis a facut primii pasi spre deschiderea unui punct de trecere a frontierei la granita cu Serbia, pe cursul raului Bega, pentru ca romanii sa poata trece in tara vecina atat cu bicicleta, pe pista construita pe malul canalului, cat si cu vaporasul. In acest sens, CJ Timis a contractat serviciile de realizare a studiului de fezabilitate si a proiectului tehnic, iar comuna Uivar, pe teritoriul careia se va afla PTF, a alocat un teren pe care se va construi viitoarea vama.


Consiliul Judetean Timis impreuna cu Administratia Bazinala de Apa Banat si Secretariatul Provincial pentru Dezvoltare Regionala, Cooperarea Interregionala si Autoguvernarea Locala a Provinciei Autonome Voivodina, Societatea Publica de Gospodarire a Apelor “Vode Vojvodine” implementeaza in parteneriat proiectul “Repararea infrastructurii de navigatie a Canalului Bega”. In cadrul proiectului, Consiliul Judetean Timis, in calitate de partener are responsabilitati legate de elaborarea documentatiei tehnice pentru realizarea unui punct de trecere pietonal si naval pe canalul Bega, pe teritoriul administrativ al UAT Uivar. Punctul de trecere al frontierei va deservi atat traficul fluvial, pe canalul Bega, cat si circulatia biciclistilor pe pista de biciclete.

Primii pasi spre deschiderea acestuia au fost facuti, dar orizontul de timp cand acesta va deveni realitate este, totusi, inca destul de departe. In vederea realizarii documentatiei tehnice pentru amplasarea punctului de trecere a frontierei de pe Canalul Bega, UAT Uivar a transferat in domeniul public al Judetului Timis o parcela de teren cu suprafata de 1000 mp, situata in exteriorul digului si in vecinatatea granitei de stat cu Republica Serbia.

In conformitate cu cerintele prevazute in Catalogul Schengen privind controlul la frontierele externe ale UE si corespondenta cu institutiile implicate in activitatea de asigurare a securitatii frontierelor a fost elaborata documentatia pentru achizitionarea serviciilor de proiectare  privind amplasarea punctului de trecere a frontierei.

Pe parcursul procesului de elaborare a proiectului au fost obtinute toate avizele prevazute in Certificatul de Urbanism emis de UAT Uivar iar Studiul de Fezabilitate a fost prezentat in cadrul Comisiei Tehnico-Economice a CJ Timis.

Consilierii judeteni au aprobat miercuri, in plen documentatia tehnica privind construirea unui punct de trecere a frontierei – faza Studiul de Fezabilitate (SF), Documentatie pentru obtinerea autorizatiei de constructie (DTAC) si Proiect tehnic (PT). Documentatia este elaborata de catre o societate timisoreana.

Conform estimarilor, deschiderea noului punct ar putea avea loc inainte de finalul anului 2022. (Mara Ion)

Leave a Reply