Traditii neobisnuite de Craciun, in lume. Tarile unde brazii se orneaza cu panze de paianjen sau se ascund muraturi

Ziua de Craciun este marcata, in intreaga lume, cu traditii dintre cele mai inedite, unele chiar ciudate, precum mersul la sauna cu familia sau impodobirea bradului cu panze de paianjen.


In Islanda, 13 Mosi Craciuni, asemanatori unor troli, viziteaza copiii inainte de Craciun, pe parcursul a 13 nopti. Ei lasa daruri pentru copiii cuminti si cartofi stricati pentru cei obraznici.

In locul lui Mos Craciun, copiii din Italia o asteapta pe Befana, o vrajitoare prietenoasa care aduce jucarii si dulciuri pe 5 ianuarie.

Germanii ascund o bucata de muratura in pomul de Craciun, iar primul copil care o gaseste primeste un mic cadou.

In locul bradului, in Noua Zeelanda se impodobeste un arbore ornamental, cu o coroana bogata de flori rosii.

Ucrainenii impodobesc pomul de Craciun cu panze de paianjen si paianjeni artificiali, in locul globurilor.

In capitala Venezuelei, Caracas, oamenii merg la slujba din Ajunul Craciunului  intr-un mod neobisnuit. Parcurg drumul pana la biserica pe role.

In Norvegia nu se face curatenie inainte de Craciun. Toate maturile sunt bine ascunse, pentru a nu fi furate de vrajitoare.

In Guatemala, dupa curatenia din ajun, in fiecare cartier se formeaza o gramada imensa de gunoi. In varful ei se pune o figurina ce-l reprezinta pe diavol. Apoi, gramezii i se da foc.

In Portugalia, in dimineata de Craciun, familiile pun farfurii si tacamuri si pentru cei decedati, pentru a-i comemora.

In Ajunul Craciunului, o traditie foarte veche din Estonia este ca familiile sa mearga la sauna impreuna.

In Marea Britanie, fiecare membru al familiei trebuie sa amestece in budinca de Craciun in sensul acelor de ceasornic, punandu-si in acelasi timp o dorinta.

Etiopienii sarbatoresc Craciunul pe 7 ianuarie. In aceasta zi, oamenii poarta haine albe, iar barbatii joaca ganna – un joc rapid, in care se folosesc crose si mingi de lemn.

In Cehia, fetele necasatorite stau langa o usa si isi arunca un pantof peste umeri. Daca pantoful cade cu varful spre usa, ele se vor casatori in urmatorul an.

In duminica dinaintea Ajunului, in Filipine are loc Festivalul Lampioanelor Gigantice. Se intrec 11 sate si competitia pentru cel mai impresionant lampion este acerba.

Posta din Canada recunoaste adresa “Mos Craciun, Polul Nord, Canada, HOHOHO”. Toate scrisorile trimise la aceasta adresa sunt deschise si primesc un raspuns. (I.P.)

Leave a Reply