Povesti de iubire din jurul lumii. Expozitie – eveniment despre fenomenul cultural al iubirii, in Iulius Town Timisoara (P)

Artefacte si obiecte de memorabilia, instalatii creative si artistice supradimensionale, ilustratii, videouri, colectii de obiecte din universul amoros, zone interactive pentru public, galeria cuplurilor celebre, simboluri si idei din trecut despre iubire, toate pot fi admirate, din acest final de saptamana, la Iulius Town. De pe 12 februarie 2022, timisorenii si nu numai sunt invitati la o expozitie sentimentala, care prezinta fenomenul cultural al iubirii si felurile prin care Planeta sarbatoreste luna dedicata amorului.


In luna indragostitilor si a tuturor romanticilor de pretutindeni, clientii ansamblului mixt Iulius Town Timisoara au ocazia sa porneasca intr-o calatorie fascinanta in jurul lumii, pentru a descoperi cum arata dragostea intr-o expozitie-eveniment, cu totul atipica si multidisciplinara. Aceasta va cuprinde unele dintre cele mai seducatoare povesti si dovezi de iubire si informatii despre cum decurge arta seductiei si jocul amorului in toata lumea, cu pornire din istoria intima a Romaniei.

Evenimentul este imaginat de Asociatia ESCU si va avea loc in perioada 12-27 februarie, in Atriumul Iulius Mall, parte a ansamblului mixed-use Iulius Town Timisoara.

Expozitia scoate la lumina, intr-o maniera emotionanta si personala, diverse intamplari si episoade de dragoste din toata lumea, dar si din imaginarul amoros premodern si modern, care acopera mai multe perioade de timp, mituri si legende, personaje istorice care au schimbat societatea, celebritati, opere de arta, literatura si muzica, oferind o sursa de inspiratie pentru modul in care oamenii din marile orase inteleg iubirea.

Expozitia va cuprinde un parcurs documentar captivant, alaturi de artefacte si obiecte de memorabilia si instalatii creative si artistice supradimensionale, ilustratii, videouri, colectii de obiecte din universul amoros, zone interactive pentru public.

Traseul expozitiei este format din mai multe spatii tematice, care poarta denumiri sugestive: Dragostea in jurul lumii. Galeria cuplurilor celebre; instalatie artistica Love & Marriage – Lennon & Yoko: Hair Peace / Bed Peace; perete mural realizat din lucrarile ilustratoarei Ana Banica; simboluri, memorii si idei din trecut despre iubire; instalatie luminoasa Heart Attack; cuvinte de dragoste, povesti amoroase din fictiune; perete interactiv Iubire: amour: love.

Vizitatorii vor putea explora tabuurile, marile iubiri ale aristocratiei si societatii artistice, pozitia avuta de femeie intr-o societate in schimbare continua, rafinamentul vestimentar care desemna esenta senzualitatii sau a puritatii, balurile, serile dansante, scrisorile si vederile de amor, cadourile date intre indragostiti, muzele, descantecele, ispitele si dorintele, obiceiul curtarii si al casatoriei. In centrul acestei expozitii se afla o serie de povesti de dragoste din viata reala, surprinse prin asemanarile unor modele – din Antichitate, apoi secolul al XVI-lea si pana la cupluri ale secolului XX.

De asemenea, expozitia cuprinde un micro-eveniment denumit „Luna Femeii: romance preaiubite”, prin care se va face trecerea de la perioada dedicata dragostei, la cea dedicata celebrarii femeii. Va fi surprinsa o galerie a romancelor celebre care au miscat lumea din loc, exceland in diverse domenii – cinematografie, muzica, diplomatie, moda, design, balet, teatru, arte vizuale si stiinta.

Context curatorial:

Dragostea, sub o mare parte din formele si teritoriile ei, am putea afirma ca este o chestiune ce tine de domeniul sentimentelor, dar si de arta, literatura si biochimie. Dar ce este, in fapt, dragostea? Empatie? Atasament? Acolo unde francezii folosesc doar termenul amour, grecii antici foloseau patru cuvinte: eros, care insemna dorinta, pasiune carnala; storge, dragoste de familie; agape, dragoste dezinteresata si filie, prietenie, legatura sociala, iar romanii au un cuvant al lor, netraductibil, dor. Cert este insa ca pentru fiecare vocabular al oricarei limbi existente in lume, iubirea are un cuvant al ei, ceva care o semnifica, atat este de omniprezenta in vietile noastre.

Colectia aceasta uimitoare de istorisiri intoarce pe toate fetele unele dintre ideile noastre despre dragoste si ne extinde viziunea asupra vietii amoroase din alte colturi ale lumii, aceasta expozitie dezvaluie in cele din urma iubirea ca element constant si definitoriu al experientei umane din ultimii 2.000 de ani. In timpul cercetarilor noastre, am dat peste cupluri aflate la inceputul relatiei lor si cupluri care nu si-au exprimat niciodata emotiile in zeci de ani de casnicie. Am dat peste dragoste sub forma iubirii interzise, relatiilor poliamoroase, casatoriilor aranjate, relatiilor care sfideaza conventiile sociale, care depasesc granitele sau care au lasat totul in urma in numele iubirii.

Despre Asociatia ESCU

Asociatia ESCU inseamna Educatie, Societate, Cultura, Umanitate. Suntem o organizatie nonguvernamentala independenta, apolitica, nonprofit, avand obiectivul principal de a imbunatati nivelul cultural si educational al publicului din tara. Principala noastra directie de activitate este dezvoltarea ofertei culturale din spatiul public romanesc prin proiecte inovatoare, care au ca misiune sustinerea practicilor culturale la nivel national si multidisciplinar.

Asociatia noastra opereaza la intersectia dintre creativitate, arta si antreprenoriat cultural, organizand evenimente, programe educationale, cercetare experimentala si suport pentru productia proiectelor artistice, precum si programe de mentorat in diplomatie si relatii internationale.

In perioada 2015 – 2021, Asociatia ESCU si-a dezvoltat portofoliul, in afara festivalului World Experience/Festivalul Ambasadelor (avand deja 5 editii), cu proiecte care se axeaza pe domenii precum diplomatia culturala si publica, relatii internationale, publicitate/branding si educatie culturala pe diverse tematici, respectiv Diplomatic Backstage Program, NATO Youth Academy, Made in RO: muzeu de publicitate si branduri romanesti, Cuvinte Ilustrate: povesti romanesti pe banda desenata, expozitiile Romania la Jocurile Olimpice si O scurta istorie a amorului in Romania si Muzeul Generatiei Millennials, Muzeul Oraselului de Turta Dulce si altele. Website: www.asociatiaescu.ro. (I.P.)

Leave a Reply