SIIJ 2.0. Sefii parchetelor de pe langa curtile de apel vor desemna cate doi procurori care vor fi detasati la noua structura care va inlocui Sectia Speciala

Comisia Juridica a dat unda verde pentru desfiintarea Sectiei Speciale in varianta lui Predoiu, insa cu un amendament venit din partea deputatei PSD Steluta Cataniciu. Acesta a fost votat de membrii Comisiei juridice a Camerei Deputatilor, astfel ca a fost introdus in lege.


Potrivit acestui amendament, de la data intrarii in vigoare a legii privind desfiintarea SIIJ, sunt de competenta Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si infractiunile savarsite de judecatorii si procurorii, membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, de judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie si de procurorii de la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, de judecatorii de la curtile de apel si Curtea Militara de Apel, precum si de procurorii de la parchetele de pe langa aceste instante si de judecatorii Curtii Constitutionale a Romaniei si magistratii asistenti din cadrul Inaltei Curti de Casatie si Justitie si Curtii Constitutionale.

Dupa adoptarea proiectului de desfiintare a Sectiei Speciale, initiativa legislativa urmeaza sa intre la vot in plenul Camerei Deputatilor.

Ce prevede proiectul lui Predoiu de desfiintare a SIIJ:

Proiectul a generat critici in spatiul public, unele voci reclamand ca va fi creat, de fapt, SIIJ 2.0. Prin acest proiect DNA este scoasa din ecuatie, dosarele privind presupuse fapte de coruptie savarsite de magistrati urmand sa fie instrumentate de catre Parchetul General si de parchetele curtilor de apel.

Conform proiectului de lege, competentele Sectiei Speciale vor fi transferate de fapt catre o noua structura, denumita de Predoiu “sistem inspirat de modelul Parchetului European”.

Nucleul central va fi la Sectia de Urmarire penala si criminalistica a Parchetului General, unde 12 procurori vor avea competente pe dosarele vizand presupuse fapte de coruptie ale magistratilor. DNA – singura unitate de parchet specializata in fapte de coruptie – este exclusa astfel din schema, cerinta exprimata cu insistenta atat de PSD, cat si de UDMR. Pe langa cei 12 procurori, vor avea competente pe astfel de fapte 30 de procurori (cate doi) de la fiecare parchet de curte de apel din tara.

Cei 42 de procurori vor fi propusi de catre procurorul general, in cazul celor de la Parchetul general, respectiv de catre sefii parchetelor curtilor de apel si vor fi desemnati de catre plenul Consiliului Superior al Magistraturii.

Intrebat despre excluderea DNA din acesta schema, ministrul Justitiei, Catalin Predoiu spunea ca “o alta solutie tehnica pentru desfiintarea SIIJ nu e posibila politic in acest moment”, el precizand ca noul proiect a fost agreat de toate partidele din coalitie. El a sustinut ca nu va fi vorba, de fapt, despre o alta structura care sa inlocuiasca SIIJ, ci despre un nou sistem, invocand modelul Parchetului European.

Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, sustinea ca sectia speciala va fi desfiintata cel tarziu in martie, asa cum prevede programul de guvernare. (V.E.)

Leave a Reply