Cinema Victoria, primele noi locuri de spectacol din Timisoara dintre cele 1600 cu care se va imbogati Capitala Europeana a Culturii (P)

Infrastructura culturala a Timisoarei se va imbogati cu aproape 1.600 de locuri in anul in care orasul va detine titlul de Capitala Europeana a Culturii, dupa ce cinci foste cinematografe vor reintra in circuit. Cinema Victoria, Cinema Dacia, Cineva Studio, Cinema Timis si Cinema Freidorf vor gazdui proiectii de filme, concerte si expozitii anul viitor cand Timisoara isi va exercita titlul de Capitala Europeana a Culturii. Primul dintre ele – Victoria – cu o capacitate de 200 de locuri este gata de receptie.


„Am tinut sa implicam comunitatea artistica locala inca din momentul lucrarilor de reabilitare a fostelor cinematografe. Sunt locuri incarcate de memorie pentru multi timisoreni, locuri carora le putem da o noua viata doar cu ajutorul comunitatii si specialistilor locali.

Astfel, la Cinema Victoria, primul care reintra in circuitul artistic, am ascultat sugestiile venite din partea operatorilor culturali, iar rezultatul este pe masura asteptarilor acestora. Vom continua sa ascultam vocea comunitatii si la Timis, Dacia, Studio sau Freidorf, pentru ca aceste sali nu sunt ale primariei, sunt ale timisorenilor. In paralel, am lucrat si la o strategie de punere in valoare a acestor spatii culturale noi si pentru dezvoltarea de continut impreuna cu operatorii culturali locali. Iar primele rezultate le vom vedea inca din acest an”, a declarat primarul Timisoarei, Dominic Fritz.

Cinema Victoria va fi, dupa obtinerea tuturor avizelor necesare, primul cinematograf deschis publicului si care va reflecta strategia la care Centrul de Proiecte al Primariei Timisoara a lucrat in ultimele luni. Sala este dotata cu 200 de locuri, ecran retractabil, motat la sugestia operatorilor culturali locali, sistem de sonorizare pentru filme, concerte sau piese de teatru.

Lucrarile au inceput in 2019. A fost nevoie de o reabilitare completa inainte de introducerea in circuitul socio-cultural. S-au efectuat lucrari de reabilitare a imobilului, care au vizat rezistenta constructiei, fatadele exterioare, modernizarea instalatiilor, renovari, lucrari la camera de proiectie, lobby, grupurile sanitare, montare placaje, scaune. Costurile s-au ridicat la suma de 9,3 milioane de lei fara TVA.

„Fiecare sala va avea o programare principala, care ii va defini identitatea, si o programare secundara, bazata pe proiectii de film: teatru independent la Victoria, programe cu caracter educativ, in principal pentru publicul tanar, la Dacia, cinema de autor la Studio, muzica si spectacole pentru public larg la Timis, program cu dominanta cultural-sociala, de integrare si dezvoltare comunitara, la Freidorf.  Impreuna vor crea un ecosistem complementar, a carui misiune va fi de a oferi acces la o oferta culturala de calitate publicului timisorean, salile si cafenelele din incinta lor actionand ca vectori pentru a dezvolta si fideliza un public nou, si in acelasi timp de a crea un cadru adecvat punerii in valoare a creativitatii artistilor si operatorilor culturali” a adaugat Ioana Dragomirescu.

Saptamana aceasta a intrat in reparatii si Cinema Timis. Acesta va deveni un centru multifunctional pentru activitati culturale. Cinematograful va avea doua sali, una dintre ele va avea  490 de locuri, iar a cea de-a doua 100. Sala mare va avea ecran fix, sistem de sunet pentru cinema si concerte. Sala mica va fi dotata cu trei smart board-uri, sistem de sunet pentru concerte, piese de teatru sau spectacole. Aici va fi refacuta fatada cladirii, va fi amenajata o gradina verticala cu sisteme de iluminat integrate. La parterul cinematografului vor functiona o cafenea, snack-bar, casierie si garderoba. Valoarea investitiei se ridica la 16,1 milioane de lei, fara TVA.

La Cinema Dacia lucrarile sunt finalizate in proportie de 40 la suta. Sala de spectacole isi va pastra forma. Scena noua va fi realizata pe structura metalica, cu o deschidere mai mare si cortina retractabila. Pentru a facilita accesul persoanelor cu dizabilitati de vor monta 3 platforme mobile electrice. Toate spatiile se vor dota cu mobilier nou si cu sisteme electronice moderne. Se vor reproiecta si reface in intregime instalatiile electrice, sanitare, termice, de ventilare si climatizare. Se vor reface bransamentele la utilitati.

La Cinema Studio stadiul lucrarilor a depasit 20%. In prezent se armeaza planseul peste subsol si se va turna spre finalul acestei saptamani. In 2023, alaturi de partenerii Primariei Timisoara, acesta va deveni primul cinematograf de arta al orasului. Viitorul hub cultural din centrul orasului va fi dedicat educatiei prin film si productiei locale de film locale.

De asemenea, pe noul acoperis se va monta un ecran retractabil, pe structura metalica, o scena pentru evenimente mici, dotate cu sistem de sonorizare, mixer si proiector dedicat si se va construi un bar cu terasa pentru 80 de persoane. Tot pe acoperis vor fi montate o parte din echipamentele tehnice ale cladirii. Valoarea investitiei se ridica la 11,9 milioane de lei, fara TVA.

Salile de spectacole au fost preluate de catre autoritatile locale din Timisoara de la RADEF Romania Film. (Primaria Timisoara – Serviciul Comunicare)

 

Leave a Reply